FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 8. lipnja

Autor: slek
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu 8. lipnja:

BRUXELLES - Drugog i završnog dana boravka u Bruxellesu hrvatski predsjednik Ivo Josipović će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, te sudjelovati na Svjetskom summitu za zaštitu autorskih prava. Predsjednik Josipović će, kao glazbenik i pravni stručnjak, na tom summitu biti jedan od glavnih govornika.

GOSPIĆ - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nazočit će postavljanju kamena-temeljca za tvornicu Kalcit. Riječ je o najnovijem ulaganju slovenskog proizvođača građevinskih materijala koji već ima proizvodni pogon u Lici, a u gradnju nove tvornice namjerava uložiti desetak milijuna eura i zaposliti tridesetak djelatnika. Slovenski mediji navode da i najavljeni susret simbolizira stalnu uzlaznu putanju u odnosima dviju država, a može se shvatiti i kao signal za jačanje gospodarskog povezivanja pred sve bliže članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. (U 11:30, u Industrijskoj zoni u Gospiću. Nakon toga dvoje predsjednika vlada dat će izjave za medije).

Nakon polaganja temeljnog kamena za tvornicu Kalcit Kosor i Pahor posjetit će Plitvička jezera.

GORNJI KNEGINEC - Tradicionalni pogranični susret predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića s predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koeverom (13 sati, Gornji Kneginec, restoran Zlatne gorice). Bebić i Koever dat će izjave za medije u 15 sati (restoran Zlatne gorice).

PARIZ - Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković boravit će u srijedu i četvrtak u radnom posjetu Francuskoj Republici, a središnja tema sastanaka bit će skoro zaključivanje hrvatskih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Jandroković će se sastati u srijedu poslije podne s francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppeom. Istoga dana razgovarat će s predsjednikom hrvatsko-francuskog društva prijateljstva u francuskoj Nacionalnoj skupštini Patrikom Blocheom, predsjednikom Odbora za europske poslove francuskog Senata Jeanom Bizetom i diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika Jeanom-Davidom Levittom. Jandroković će također posjetiti izložbu "Be CROative" postavljenu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, te info-štandove Hrvatske turističke zajednice.

BRUXELLES - Hrvatski ministar obrane Davor Božinović sudjelovat će na sastanku ministara obrane NATO-a koji se održava u srijedu i četvrtak. Teme ovog redovitog formalnog sastanka ministara obrana zemalja članica NATO saveza bit će daljnja reforma NATO saveza, pitanje trenutnih savezničkih operacija u Libiji i Afganistanu, suradnja između NATO-a i Rusije, kao i rasprava o mogućnostima multinacionalnih pristupa u izgradnji obrambenih sposobnosti zemalja članica U okviru sastanaka u Bruxellesu očekuje se i održavanje bilateralnih sastanaka ministra Božinovića s latvijskim ministrom obrane Artisom Pabriksom, te s bugarskim kolegom Anuom Angelovim.

Dežurni:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Sonja Djerasimović

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙