FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović s Rasmussenom o savezničkim operacijama

Autor: svuk
BRUXELLES, 7. lipnja 2011.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović razgovorao je u utorak u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom o savezničkim operacijama, hrvatskoj ulozi u njima, stanju u regiji i politici proširenja Saveza.

Predsjednik Josipović je u izjavi za novinare nakon sastanka izrazio zadovoljstvo činjenicom da se hrvatski doprinos u savezničkim operacijama visoko cijeni. "Vrlo sam zadovoljan što naši saveznici na najvišoj razini visoko cijene naše sudjelovanje u operacijama, posebice u Aftanistanu", rekao je Josipović.

Glavni tajnik Rasmussen rekao je da posebno cijeni to što Hrvatska "ima vodeću ulogu u obučavanju afganistanskih vojnika i policajaca". Govoreći o stanju u regiji, Rasmussen je rekao da NATO ostaje pri svojoj politici "otvorenih vrata".

"Hrvatska predstavlja primjer uspješne integracije u NATO. Euroatlantske integracije predstavljaju najbolje sredstvo za osiguranje trajnog mira i stabilnosti u regiji. Nedavno uhićenje Ratka Mladića šalje jasan signal cijelom svijetu da će ratni zločini na kraju biti kažnjeni. To je važan korak prema ostvarenju naše ambicije da sve zemlje iz regije integriramo u EU i NATO, tamo bih želio vidjeti sve zemlje, uključujući i Srbiju", rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik je rekao da je stanje u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuće.

"Stanje u BiH sve više zabrinjava. Očekujemo da politički čelnici igraju konstruktivnju i odgovornu ulogu kako bi se pronašao dogovor koji će omogućiti funkcioniranje državnih institucija. U potpunosti podupiremo težnju Bosne i Hercegovine da jednog dana postane članicom NATO-a. Nastavit ćemo s pružanjem tehničke pomoći za reforme potrebne za ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP), ali čelnici zemlje moraju pokazati političku volju da te reforme provedu", rekao je Rasmussen.

Predsjednik Josipović je rekao da postoji "naša zajednička želja da se u NATO uključe sve zemlje iz našeg susjedstva kada ispune tražene kriterije i provedu reforme".

Na sastanku je bilo riječi i operaciji NATO-a u Libiji. Glavni tajnik je istaknuo odlučnost Saveza da ispuni svoj mandat i zaštiti civile od napada libijskog režima, dodajući da Moamer Gadafi mora otići. "Odlučili smo preuzeti punu odgovornost za operaciju u Libiji i tome pridonose svi saveznici, uključujući i Hrvatsku", rekao je Rasmussen.

Hrvatska će svoj doprinos operaciji u Libiji dati slanjem dvojice časnika, koji će se uskoro u sljedećem krugu zamjene pridužiti timu savezničkih snaga u središtu za zračne operacije u Italiji. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će u utorak i srijedu u Bruxellesu na Svjetskom summitu za zaštitu autorskih prava. U srijedu će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom.

(Hina) xsv ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙