FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal: predsjednik zatražio da Coelho formira vladu

Autor: vkla
LISABON, 6. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva zatražio je u ponedjeljak od socijaldemokrata Pedra Passosa Coelhoa, pobjednika parlamentarnih izbora, da "odmah", bez da čeka svoje imenovanje, počne sa sastavljanjem vlade.

U predsjedničkom se priopćenju kaže da je "socijaldemokratska stranka osvojila najveći broj zastupnika" te da je predsjednik države od Pedra Passosa Coelha zatražio da "odmah", s obzirom da uživa solidnu većinsku potporu u parlamentu, počne s formiranjem vlade.

Također se dodaje da bi Coelha predsjednika o svojim odlukama trebao obavijestiti prije 15. lipnja, tj. objave službenih rezultata izbora.

Portugalska Socijaldemokratska stranka (PSD), stranka desnog centra, premoćno je pobijedila na nedjeljnim izborima ispred dosad vladajućih socijalista koje su birači kaznili zbog oštrih mjera štednje dogovorenih u sklopu paketa pomoći EU-a i MMF-a vrijednog 78 milijarda dolara.

Rezultati su pokazali da je PSD Pedra Passosa Coelha, koji bi trebao zamijeniti premijera na odlasku Josea Socratesa, osvojio 39 posto glasova, odnosno 105 mjesta u 230-članom parlamentu.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙