FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fuele poziva BiH da iskoristi pozitivne trendove u regiji

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. lipnja 2011.(Hina) - Činjenica da je haaški optuženik Ratko Mladić napokon u zatvoru i da je Hrvatska vrlo blizu završetka pregovora o pristupanju Europskoj uniji kao i drugi reformski procesi na području zapadnog Balkana stvorili su dobar trenutak za proširenje EU-a i uključivanje država regije u nju, ocijenio je u ponedjeljak u Sarajevu povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.

Fuele, koji je doputovao u radni posjet Bosni i Hercegovini, kazao je kako je upravo zbog ovakvog razvoja događaja važno da se i u BiH ubrzaju reformski procesi i da se ta zemlja priključi ostatku regije.

On je objasnio kako je Unija zainteresirana vidjeti što bržu provedbu reformi u Bosni i Hercegovini što uključuje i reformu pravosuđa pa je stoga pripravna i pomoći u tom procesu.

Fuele se u Sarajevu a prije odlaska za Banju Luku sastao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem a novinarima je potom prenio kako Bruxelles želi "više Europske unije u BiH".

"Više EU u BiH započinje i danas strukturanim dijalogom o reformi pravosuđa u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Fuele.

BiH, kako je istaknuo ovaj dužnosnik EU-a, treba bolji pravni sustav koji će biti potpuno neovisan i nepristran te nositi odgovornost koja mu i pripada.

Razgovori o reformi pravosuđa koji u ponedjeljak počinju u Banjoj Luci slijedili su nakon što su vlasti Republike Srpske pristale odustati od referenduma kojim su kanili dovesti u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva BiH.

Dogovor o tome postigli su predsjednik RS-a Milorad Dodik i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton za njezina posjeta Banjoj Luci u svibnju.

Fuele je međutim u ponedjeljak sugerirao kako bi do razgovora o pravosudnom sustavu došlo u svakom slučaju jer je to dio obveza koje BiH mora ispuniti na putu približavanja EU.

Izetbegović je kazao kako očekuje da će proces reforme pravosuđa dovesti do promjena zakona ali i statusa pravosudnih tijela.

"No ni tu se neće ništa promijeniti bez suglasnosti i konsenzusa u BiH", ocijenio je on.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙