FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament RS povukao odluku o referendumu

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. lipnja 2011.(Hina) - Zastupnici u parlamentu entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u srijedu su donijeli odluku kojom su odustali od provedbe ranije zakazanog referenduma o odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, a posebice onima koji se odnose na uspostavu suda i tužiteljstva na državnoj razini.

U nastavku sjednice, započete u utorak, parlament RS je na sjednici u Banjoj Luci glasovima zastupnika iz reda Nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te njenih partnera koje čine vladajuću koaliciju u tom entitetu zaključio kako se "stavlja izvan snage" odluka o referendumu donesena 13. travnja.

Povlačenje odluke o referendumu od entitetskog je parlamenta zatražio predsjednik RS Dodik, a taj je zahtjev obrazložio konstatacijom kako ova vrsta izjašnjavanja "za sada" nije potrebna jer je s predstavnicima Europske unije (EU) dogovoreno otvaranje rasprave o preustroju cjelokupnog pravosudnog sustava u BiH.

Dodik je, međutim, u svom istupu pred zastupnicima naznačio kako tijekom te rasprave ne može biti govora o uspostavi vrhovnog suda BiH kao i da će predstavnici RS inzistirati na smanjivanju ovlasti postojećeg Suda i Tužiteljstva BiH.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je početkom svibnja uvjerila Dodika da odustane od referenduma kojega je međunarodna zajednica ocijenila kao prijetnju Daytonskom sporazumu.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ranije je zaprijetio Dodiku kako će iskoristiti svoje ovlasti i osobno poništiti odluku o referendumu ne učine li to vlasti RS.

Zastupnici iz oporbenih stranaka u srijedu su kritizirali Dodikovo ponašanje optužujući ga da se poigrava institutom referenduma te da je popustio pod pritiskom međunarodne zajednice.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele bi 6. lipnja trebao doputovati u BiH kako bi s predstavnicima lokalnih vlasti započeo razgovore o pravosudnoj reformi.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙