FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanska sveučilišta popustljiva prema ekstremizmu

Autor: rtom
LONDON, 6. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Britanska sveučilišta previše su popustljiva prema muslimanskom ekstremizmu, rekla je za dnevni list od ponedjeljka ministrica unutarnjih poslova Theresa May uoči objave nove vladine strategije za sprječavanje ekstremizma.

"Predugo su sveučilišta bila prepopustljiva", rekla je May u intervjuu za Daily Telegraph uoči objave strategije "Prevent" (Spriječiti).

"Ne vjerujem da su sveučilišta ulagala dovoljno napora da prepoznaju što se događa u njihovim kampusima te se radikalizacija ondje razvijala, a ja mislim da ona (sveučilišta) mogu učiniti više", rekla je May.

Strategija "Prevent" identificira 25 potencijalno opasnih lokalnih zajednica. Neke su smještene u naseljima u Londonu, Birminghamu, Manchesteru, Leedsu i Bradfordu.

Vlada će u partnerstvu s YouTubeom i AOL-om objaviti mjere za borbu protiv radikalnih stranica na internetu i za ograničenje pristupa stranicama koje zagovaraju ekstremizam.

U dokumentu je navedeno 40 sveučilišta na kojima je "stupanj rizika od radikalizacije povišen", piše list Daily Mail. Dodaje da se više od 30 posto osoba koje su u Velikoj Britaniji optužene za terorističke poteze povezane s Al Kaidom, školovalo na nekom sveučilištu.

Taimur Abdulvahab, koji se raznio u Stockholmu na javnom mjestu, studirao je na Sveučilištu u Bedfordshireu sjeverno od Londona. Umar Faruk Abdulmutalab optužen 2009., za pokušaj bombaškog napada na letu iz Amsterdama u Detroitu, školovao se na UCL-u (University College London).

Strategiju "Prevent" britanske vlasti donijele su prije 4 godine, nakon bombaških napada 2005., na londonsku podzemnu željeznicu s 52 žrtve, a ministrica May pokrenula je izmjene kako bi strategiju učinila djelotvornom.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙