FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAK: Austrija uvodi kratkotrajni nadzor nad svojim granicama

Autor: aspa
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatski auto klub (HAK) priopćio je danas da Republika Austrija zbog Svjetskog ekonomskog foruma "EU-Centralna Azija 2011.", koji će se održati od 7. do 9. lipnja u Beču, Republika Austrija, uvela je od 4. lipnja kratkotrajni nadzor na unutarnjim (schengenskim) granicama s Češkom, Italijom, Mađarskom, Njemačkom, Slovačkom, Slovenijom i Švicarskom, kao i na zračnim lukama.

Kako se navodi, Republika Austrija donijela je spomenutu odluku težeći većoj sigurnosti događaja, a u skladu s 23. člankom Zakona o schengenskim granicama.

Austrijski organi sigurnosti tako na svim većim graničnim prijelazima, zaključno do ponoći 9. lipnja, pojačano kontroliraju ulazak vozila i putnika, kao u vremenima prije "schengena". Uzduž austrijske granice obavlja se tako selektivna granična kontrola uz pomoć mobilnih policijskih jedinica.

U priopćenju stoji da se provjerava i valjanost dokumenata potrebnih za prelazak granice (osobna iskaznica ili putovnica), ispunjavanje uvjeta za ulazak u državu, kontroliraju se putnici, prijevozna sredstva i stvari.

Dodaje se da uvođenje ponovnoga nadzora može dovest do gušćega prometa na svim većim graničnim prijelazima susjednih zemalja s Austrijom, a najgušći promet mogao bi biti na graničnom prijelazu Šentilj. Ali, ističe se, veći zastoji se ne očekuju.

HAK zato savjetuje putnicima da prilikom odlaska u Austriju (ili za proputovanje kroz nju) provjere valjanost svojih dokumenata jer onima koji ne budu ispunjavali propisane uvjete prijeti rizik kašnjenja budući da ih austrijski organi sigurnosti mogu ne pustiti u državu ili pak novčano kazniti.

(Hina) pp/xaš yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙