FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: 60 posto slovenskih kućanstava u plusu

Autor: dsta
ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Analiza kretanja prihoda i troškova u kućanstvima Slovenije u prošloj godini pokazuje da gotovo 60 posto kućanstava ima prihode veće od potrebnih, dok u Hrvatskoj 77 posto kućanstava navodi da su im prihodi niži od potrebnih, pokazala su istraživanja agencija GfK.

U 2010. prosječno slovensko kućanstvo raspolagalo je mjesečno s oko 1.500 eura, podaci su iz istraživanja GfK Slovenije koje prenosi agencija GfK Hrvatske iz koje istodobno podsjećaju na podatak svoga istraživanja da je u Hrvatskoj prosječno kućanstvo lani raspolagalo sa 866 eura prosječno mjesečno.

Prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova odnosno potreba obitelji u Sloveniji iznosili su u prosjeku mjesečno oko 1.260 eura, dok su u Hrvatskoj bili 1.186 eura.

Proizlazi da je kod slovenskih kućanstava razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda u prosjeku u plusu za oko 240 eura, dok je u Hrvatskoj u minusu 320 eura.

Po podacima GfK Slovenije, lani je 57 posto kućanstava u susjednoj državi imalo prihode veće od potrebnih, 25 posto je pak ostvarilo prihode niže od potreba, a 18 posto točno koliko im treba.

U Hrvatskoj pak svega je 9 posto kućanstava navelo da su im u 2010. ostvareni prihodi bili veći od potrebnih, 11 posto je ostvarilo prihode točno koliko im treba, a 77 posto je, po subjektivnoj procjeni, imalo prihode niže od potrebnih.

Prema rezultatima istraživanja koje je GfK Slovenije proveo u veljači ove godine, najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu kućanstava u Sloveniji su hrana i piće, sa oko 274 eura prosječno mjesečno.

Slijedeća stavka je mjesečna štednja u iznosu od 169 eura kod 57 posto kućanstava koja odvajaju za štednju.

Ukupno 93 posto kućanstava ima mjesečne prometne troškove i to na prosječnoj razini od 129 eura. U 93 posto kućanstava troši se na odjeću i obuću po oko 90 eura mjesečno.

Trošak mobilnog telefona prisutan je u 88 posto slovenskih kućanstava s prosječnim iznosom od 47 eura, a na fiksni telefon 58 posto kućanstava prosječno mjesečno troši 24 eura.

Trećina kućanstava u Sloveniji ima i troškove obrazovanja s prosjekom od 91 euro mjesečno. Na kulturu, rekreaciju, zabavu troši 80 posto kućanstava prosječno 77 eura.

Na kupnju trajnih dobara ulagalo je oko 72 posto kućanstava u Sloveniji, a prosječan iznos je 74 eura mjesečno.

Troškove za potrebe zdravstva imalo je 86 posto kućanstava s prosječnim mjesečnim iznosom od 32 eura. Navodi se i da oko 36 posto slovenskih kućanstava ima i troškove za duhan i cigarete i to s prosječnim iznosom od 80 eura.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙