FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava

Autor: dsta
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava - HUPFAS predstavila je danas svoje aktivnosti usmjerene na informiranje i edukaciju javnosti o prednostima i pozitivnim učincima ugradnje toplinskih izolacijskih fasada.

Udruga okuplja 13 renomiranih tvrtki koje svoje proizvodne pogone imaju na području Hrvatske i zapošljavaju ukupno oko 4.000 radnika, a ostvaruju oko 1,6 milijardi kuna prihoda godišnje, priopćeno je iz HUPFAS-a.

Na predstavljanju je istaknuto kako su ugradnjom toplinsko-fasadnih sustava moguće uštede energije i novca čak i do 50 posto, bilo da se radi o adaptaciji starijih zgrada i obiteljskih kuća ili gradnji novih.

Ukoliko se pokrene investicijski ciklus postigli bi se brojni pozitivni efekti kao što je otvaranje do 5.000 novih radnih mjesta te povećanje proizvodnje u Hrvatskoj, rečeno je na predstavljanju.

Dorijan Rajković, predsjednik Udruge, istaknuo je da se oko 40 posto ukupne energije u RH troši u zgradarstvu, a najveći je broj stambenih zgrada toplinski neizoliran te se ogromna količina energije rasipa.

Predviđa se da će uslijed povećane potrošnje energije i ograničenih resursa fosilnih goriva troškovi grijanja i hlađenja u budućnosti rasti, pa je i za EU ušteda energije jedan od strateških prioriteta.

Trenutno je u Hrvatskoj čak oko 80 posto zgrada malo ili u potpunosti toplinski neizolirano, a oko dvije trećine energije u kućanstvima troši se na grijanje. Tehnički propisi i zakonska regulativa su nedorečeni, a ugradnja sustava nije standardizirana, upozoreno je.

Rješenja za koja će se zalagati HUPFAS su podizanje znanja i svijesti investitora i krajnjih korisnika o prednostima ugradnje toplinsko-fasadnih sustava, poticanje subvencioniranja ugradnje tih sustava od strane ministarstava ili fondova, stalna edukacija svih sudionika u procesu gradnje te usklađivanje tehničke i zakonske regulative tako da budu provedivi i smanje troškove.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙