FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oduševljeni vjernici ispratili Svetog Oca

Autor: mvra
ZAGREB, 5. lipnja 2011. (Hina) - Mnoštvo vjernika večeras je na Kaptolu burnim pljeskom, pjesmom i mahanjem zastavicama ispratilo Svetog Oca nakon što je u zagrebačkoj katedrali u zajedništvu s biskupima, svećenicima i redovnicama predvodio molitvu Večernje i pomolio se na grobu blaženog Alojzija Stepinca, zatim se u Nadbiskupskom dvoru susreo s kardinalom Josipom Bozanićem i 400 bogoslova.

Papa se prije odlaska u zagrebačku zračnu luku ispred Nadbiskupskog dvora fotografirao s bogoslovima koji su Svetog Oca ispratili skandirajući "Benedikte, Benedikte!". Centrom Zagreba Sveti Otac prošao je u papamobilu praćen pozdravima brojnih građana okupljenih uz prometnice.

Za vrijeme opraštanja vjernika od pape Benedikta XVI. pred Katedralom nije padala kiša, iako je u zračnoj luci padao snažni pljusak.

Molitvu Večernje pred katedralom su preko video zida i razglasa pratili vjernici iz Hrvatske i drugih zemalja, među njima i mnogobrojne obitelji s malom djecom koje su svojim prisustvom uveličale Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji što je bio jedan od povoda posjeta Svetog Oca Hrvatskoj.

U povodu tog dana vjernici su pred katedralom istaknuli i veliki transparent sa slikom Majke Božje i malog Isusa i natpisom "Budućnost??? - Obitelj!!!", Krist Kralj, Zagreb - Croatia - Future??? Family!!!"

Među brojnim vjernicima koji su na Kaptol došli pozdraviti Svetog Oca bili su Ivica i Arijana Rakitovac sa šestero djece koji su u Zagreb došli iz sarajevske župe Katedrale presvetog Srca Isusova. Oni su se upoznali 2000. godine na susretu mladih. "Ovaj susret je potvrda da budem kršćanin među pripadnicima drugih religija. Susret je potvrdio taj moj poziv koji sam dobio od Majke crkve", rekao je Rakitovac koji je sa suprugom i djecom prije tri godine iz Poreča, kako kaže, otišao "svjedočiti vjeru" u Sarajevo na poziv kardinala Vinka Puljića.

"Došli smo svjedočiti da čovjek ne treba imati dobru plaću i posao da bi bio sretan u životu, nego da treba imati vjeru prema životu. To svaki dan uviđamo u svom životu", kazao je Rakitovac.

Hodočasnica iz Splita Vesna Kolić rekla je da je tijekom posjete Svetog Oca Hrvatskoj čula prekrasnu riječ koja svjedoči istinu. "To je potvrda hrvatskom narodu da smo prihvaćeni i voljeni. Možda je upućena jedna riječ i vodstvu ove države i nadam se da će i to uroditi plodom", kazala je Kolić koja je iz Splita u Zagreb došla s prijateljicama hodočasničkim vlakom.

Vjernik iz Zagreba Slavko Pisuljak rekao je da za njega poruke Svetog Oca znače puno. "Za naše društvo trebalo bi značiti još više, da EU konačno shvati da smo dio Europe. Papa je u svom govoru to jasno dao do znanja čitavom svijetu", kazao je Pisuljak. On drži da svi koji žive u Hrvatskoj bez obzira na vjeru trebaju biti svjesni da je obitelj temelj društva.

"Ako ćemo to tako raditi i živjeti onda više nećemo očekivati od drugih da se brinu o našoj djeci jer djeca u školi mogu naučiti samo znanje, dok se u obitelji uči ljubav", dodaje. "Ljubav se ne može učiti, nego se treba živjeti da bi ju se moglo prenositi", zaključio je Pisuljak.

(Hina) xmvr ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙