FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papi na dar spomen-svijeća

Autor: mbur
ZAGREB, 5. lipnja 2011. (Hina) - U znak zahvalnosti za predsjedanje Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, papa Benedikt XVI. primit će danas na dar spomen-svijeću, repliku velike Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji posebno izrađene za ovaj papin pohod i predsjedanje tim susretom.

Svijeća, koju hrvatske katoličke obitelji daruju papi, izrađena je od namota medenog saća prirodnog pčelinjeg voska a na njoj se, uz prirodnu ornamentiku mednog saća, nalaze Hrvatski zavjetni križ i logo Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Svijeća simbolično povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji, budući da je Hrvatski zavjetni križ nastao 1979. kao poseban znak proslave jubileja "Branimirove godine". Svijeća je zavjetna jer se njome obnavlja zavjet hrvatskih katoličkih obitelji kada je u sklopu "Branimirove godine" usvojeno geslo "Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu". Ona je i spomen jer predstavlja znakovit podsjetnik na Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojim predsjeda papa Benedikt XVI. te je ujedno i zalog jer će ju Sveti Otac i blagosloviti na kraju Euharistijskog slavlja. Metalni odljev Hrvatskog zavjetnog križa na svijeći lijevan je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, prema modelu kipara Karla Grossa, a obrada metalnih dijelova obje svijeće obavljena je u Radionici primjenjenih umjetnosti u Zagrebu.

(Hina) xmb/xbdj yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙