FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 5. lipnja

Autor: kgab
ZAGREB, 4. lipnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju 5. lipnja.

LJUBLJANA - Slovenci će glasovati na referendumu o tri zakona, a najvažniji među njima, o reformi mirovinskog sustava, najvjerojatnije će odbiti, pokazuju ispitivanja javnosti objavljena uoči glasovanja. Najnovije ankete govore da će na referendumu u nedjelju Slovenci odbiti i zakon o suzbijanju rada "na crno", dok je rezultat referendumskog izjašnjavanja o zakonu o arhivskoj građi neizvjestan.

SKOPLJE - Oko 1,8 milijuna građana Makedonije izlazi na prijevremene parlamentarne izbore pošto je u travnju raspušten makedonski parlament na prijedlog vladajuće koalicije koju vodi VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog zbog višemjesečnog oporbenog bojkota rada Sobranja. Na izborima na kojima će prvi puta glasovati i makedonska dijaspora, birači će moći birati između 18 izbornih lista, među kojima su i dvije koalicije pod vodstvom vladajuće VMRO-DPMNE i glavnog oporbenog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) te deset stranaka koje nastupaju samostalno. Većina istraživanja javnog mišljenja daju desetak posto prednosti vladajućoj VMRO DPMNE.

LISABON - Na prijevremenim parlamentarnim izborima raspisanima pošto je premijer Jose Socrates u ožujku podnio ostavku, više od 9,6 milijuna Portugalaca odlučit će hoće li provedbu mukotrpnog plana izlaska iz krize povjeriti vladajućim socijalistima ili socijaldemokratima, koji u Portugalu predstavljaju desni centar.

LIMA - Keiko Fujimori, kći bivšeg peruanskog predsjednika Alberta Fujimorija, i bivši vojni zapovjednik Ollanta Humala se u drugome izbornom krugu natječu za predsjednika Perua. Predsjednički kandidati gotovo su izjednačeni u anketama s blagom prednošću 36-godišnje Fujimori pred vojnim časnikom Humalom (48) iz lijevog centra.

Dežurni:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Darko Vlahović

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙