FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rompuy pohvalio Pahora zbog mirovinske reforme

Autor: lfia
LJUBLJANA, 3. lipnja 2011.(Hina) - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u petak je tijekom kraćeg posjeta Sloveniji izrazio snažnu potporu nastojanjima vlade premijera Boruta Pahora da provede mirovinsku reformu o kojoj se odlučuje u nedjelju na referendumu.

Mirovinske reforme s podizanjem praga za odlazak u mirovinu na najmanje 65 godina života prihvatile su 22 zemlje Europske unije u sklopu "Pakta za euro plus", što je zato njihova obveza, ali i "nužna iako na početku bolan korak" čiji je cilj stabilizacija mirovinskih sustava kako bi se osigurala njihova stabilnost i održivost, rekao je Rompuy nakon razgovora s Pahorom na Brdu kod Kranja, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim premijerom.

"Takve reforme trebamo, što se duže budemo čekali, one će biti oštrije i imati teže posljedice za stanovništvo", rekao je Rompuy.

Dodao je da cijeni postignuća Slovenije u zadnjih dvadeset godina, te da je Pahorovom odlukom da provodi reforme, pa i mirovinsku, pokazala "hrabrost" iako novi zakon o mirovinskom osiguranju može biti osporen na referendumu koji se održava u nedjelju.

Rompuy je promjene postojećih mirovinskih sustava u Europi doveo u kontekst raznih mjera kojima se stabiliziraju sustavi javnih financija, te zajednička europska valuta eura.

Takve reforme nisu usmjerene na rušenje postojećih socijalnih sustava u Europskoj uniji nego naprotiv na to da oni postanu dugoročno održivi, a vlade koje ih ne bi uspjele provesti morale bi povećati poreze i zaduživanje ili smanjiti potrošnju, što bi ugrozilo konkurentnost i ekonomski rast, naveo je Van Rompuy.

Na pitanja novinara može li Slovenija, ako mirovinska reforma na referendumu u nedjelju bude odbačena, krenuti putem "Grčke", kako se moglo čuti od nekih predstavnika vlade tijekom kampanje u kojoj su upozoravali na negativne posljedice koje bi odbijanje promjena izazvalo na međunarodnom financijskom tržištu, Rompuy je odgovorio da je situacija u Sloveniji "sasvim različita" od one u zemljama kojima je pružena pomoć u okviru širih paketa za stabilizaciju eura.

Pahor je izjavio nakon sastanka s Rompuyem kako je svjestan najava da će Slovenci u nedjelju odbiti predloženu mirovinsku reformu, ali da će se truditi do zadnjeg trenutka da birače uvjeri kako su promjene potrebne i "korisne za sve nas", pa se još nada da bi reforma na referendumu mogla proći "kroz iglene uši".

Neprihvaćanje reforme mirovinskog sustava dovelo bi u pitanje obveze koje je slovenska vlada prihvatila u okviru Europske unije a namijenjene su jačanju ekonomskih politika i vođenja sustava javnih financija, dodao je Pahor.

Uz to, po njegovim je riječima neizvjesno kako bi na pad mirovinske reforme reagirala tržišta kapitala i kako bi se to odrazilo na položaj Slovenije na međunarodnom financijskom tržištu. Vlada će bez obzira na referendum nastojati da se ti rizici što više smanje, pojasnio je Pahor.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙