FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP-ove zastupnice kritizirale gospodarsku politiku vlade

Autor: tjak
ČAKOVEC, 2. lipnja 2011. (Hina) - Saborske zastupnice SDP-a Nadica Jelaš i Dragica Zgrebec kritizirale su danas na konferenciji za novinare u Čakovcu gospodarsku politiku Vlade i ustvrdile kako premijerka Kosor ne želi priznati brojke koje pokazuju da je, kako se izrazila Jelaš, "Hrvatska u rikvercu".

Svoj zaključak Jelaš je objasnila kontinuiranim padom BDP-a koji je, kazala je, u posljednje dvije godine pao za 10 posto što u brojkama znači da je Hrvatska izgubila 30 miljardi kuna. Negativan trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, BDP je pao za dodatnih 0,9 posto, rekla je.

Takve brojke premijerka jadranka Kosor ne želi priznati, a njezin argument da izlazimo iz krize jer smo usporili gospodarski pad ne drži vodu, kazala je Jelaš. Podaci govore o slabom izvozu, ne privlačimo strane investicije, čak su izostale javne investicije, kazala je istaknuvši da je Hrvatska među rijetkima u Europi koja ima negativne gospodarske pokazatelje.

Dragica Zgrebec je rekla da naša kriza nije preslika svjetske krize već da je posljedica krize gospodarske strukture hrvatskog gospodarstva. Hrvatski BDP baziran je na potrošnji, a ne na proizvodnji i investicijama naglasila je Zgrebec i dodala da je nizak udio izvoza razlog zašto se nacionalno gospodarstvo slabo oporavlja.

Zgrebec nadalje smatra da je niska stopa zaposlenih veći problem od rastuće nezaposlenosti, jer je brojka nezaposlenih i umirovljenika premašila broj zaposlenih što opet smanjuje potrošnju i mogućnost investiranja.

Aktulana koalicijska vlast bacila je sve karte na ulazak Hrvatske u EU, a s druge strane ne vidi da postoji opasnost da nezaposlenost skoči na rekordnih 20 posto, zaključile su zajedno Jelaš i Zgrebec.

(Hina) xtjak yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙