FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zuma: Gadafi voljan prihvatiti mirovne smjernice AU-a

Autor: vrad
TRIPOLI, 31. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Libijski vođa Moamer Gadafi voljan je prihvatiti mirovne smjernice za prekid libijske krize koje je predložila Afrička unija (AU), rekao je u utorak Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike nakon kratka posjeta Libiji.

Pukovnik Gadafi "voljan je prihvatiti mirovne smjernice AU-a", počevši s prekidom vatre u koji, po njegovu mišljenju, treba uključiti "sve strane" i prekid NATO-ovih bombardiranja, rekao je Zuma za libijsku i južnoafričku televiziju.

Zuma je kazao da je imao "iscrpan razgovor" s pukovnikom Gadafijem koji je, rekao je, zatražio da se "Libijcima pruži mogućnost da razgovaraju" i pronađu rješenje za krizu koja od sredine veljače potresa zemlju.

Zuma je nešto ranije u izjavi za južnoafričku televiziju ocijenio da NATO-ovi zračni napadi potkopavaju afričko posredovanje za mir u Libiji.

U ponedjeljak je libijski režim optužio NATO za ubojstvo 11 civila u bombardiranju 150 km od Tripolija, u vrijeme kada je Jacob Zuma bio u libijskoj prijestolnici.

AU je predložio "mirovne smjernice" radi prekida sukoba koje je režim prihvatio, ali ih je odbacilo nacionalno prijelazno vijeće, ustaničko upravno tijelo.

Posredovanje AU-a predviđa prekid vatre i uvođenje prijelaznog razdoblja nakon kojega bi se organizirali demokratski izbori. Panafrička organizacija je usto pozvala NATO da prekine s bombardiranjem.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙