FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lors Dukajev kriv za terorizam u Kopenhagenu

Autor: vrad
KOPENHAGEN, 30. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Lors Dukajev, belgijski državljanin čečenskog podrijetla, optužen za pokušaj napada na danski list Jyllands-Posten, proglašen je u ponedjeljak krivim za "pokušaj terorističkog napada" na kopenhaškom sudu.

Troje sudaca i šest porotnika prvostupanjskog suda jednoglasno su prihvatili optužni prijedlog tužiteljstva koje je zatražilo da ga se osudi zbog toga što je napadom na "simbol danskih vrijednosti" pokušao "zastrašiti stanovnike i ograničiti njegovu slobodu govora".

Jyllands-Posten je primio više prijetnja smrću i na njega je bilo planirano više napada otkako je u rujnu 2005. na svojim stranicama objavio dvanaest spornih karikatura proroka Muhameda.

10. rujna Lors Dukajev je uhićen pošto je slučajno aktivirao eksploziv u zahodu jeftinog hotela u središtu Kopenhagena i pritom si lakše ozlijedio ruke i lice.

Tužiteljstvo je tog 25-godišnjeg bivšeg boksača koji je bez noge, optužilo da je Jyllands-Postenu htio poslati bombu, što je optuženik zanijekao, ustvrdivši da je eksploziv koji je "pronašao" u Belgiji donio u Dansku "za osobnu zaštitu".

Dukajev koji je proglašen krivim i za kršenje zakona o oružju, može dobiti 12 godina zatvorske kazne. Sud će presudu objaviti u utorak.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙