FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nigerija: desetak poginulih u eksploziji nakon inauguracije Jonathana

Autor: vlar
BAUČI, 30. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Desetak osoba poginulo je u eksploziji bombe, koja je u nedjelju navečer potresla unutrašnjost vojne baze u sjevernoj Nigeriji, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Goodluck Jonathan položio prisegu za svoj prvi puni mandat.

Po bolničkim izvorima poginulo je deset osoba, među kojima su četiri žene, dok spasilačke ekipe govore o 12 poginulih i 25 ranjenih u eksploziji unutar vojne baze na rubu grada Baučija.

Zapovjednik policije Muhammeda Indabawe izjavio je kako se još uvijek ne zna tko je odgovoran za eksploziju koja je pogodila tržni centar "Mamy" u vojnoj bazi, koji je s malim marketom, otvorenim za javnost, bio popularno večernje okupljalište tamošnjih stanovnika.

"To je bila vrlo jaka eksplozija", rekao je Yushua Shuaib, glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje u kriznim situacijama, potvrdivši da je i druga, manja eksplozija pogodila je pivnicu na periferiji glavnog grada Abudža. U njoj su tri osobe lakše ozlijeđene, rekao je Shuaib te dodao kako odgovorni ni u ovom slučaju nisu poznati.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u nedjelju je preuzeo dužnost položivši prisegu nakon izbora, koji su održani 16. travnja i koje su obilježili prosvjedi u kojima je poginulo više od 800 ljudi.

Na tim je izborima Jonathan (53), kršćanin s juga, pobijedio svog glavnog protivnika, bivšeg vojnog zapovjednika sa sjevera, gdje su muslimani u većini, Muhamudua Buharija. Nakon izbora prosvjedi i nasilje proširili su se sjeverom ove afričke zemlje s najvećim brojem stanovnika, a žrtve su ubijane mačetama i vatrenim oružjem ili spaljivane.

"Nećemo dopustiti da itko iskorištava razlike u vjeri ili jeziku, navodeći nas jedne protiv drugih", rekao je Jonathan u svom obraćanju tijekom svečanosti svoje inauguracije.

(Hina) xvl yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙