FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Latvijci u srpnju odlučuju o raspuštanju parlamenta

Autor: vmrs
RIGA, 30. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Latvijci će krajem srpnja na referendumu glasovati o raspuštanju parlamenta što je zbog korupcijskog skandala predložio predsjednik države, najavljeno je u ponedjeljak.

U emotivnu govoru u subotu predsjednik Valdis Zatlers najavio je da želi raspustiti parlament koji odbija ukinuti imunitet od pretraživanja stana zastupniku i utjecajnom poslovnom čovjeku Ainarsu Slesersu kojega zbog korupcije istražuje latvijska antikorupcijska služba KNAB.

Zatlers je objavio da će tražiti raspuštanje parlamenta, mjeru o kojoj će biti raspisan državni referendum sukladno ustavu zemlje. "Želim potaknuti nadu u promjenu stvari", rekao je Zatlers. "Moramo prekinuti ponašanja koja štete našem narodu i našoj zemlji. Zato sam vam želio izravno reći da sam potpisao predsjedničku uredbu kojom tražim raspuštanje parlamenta i podastirem je ustavnom sudu. Uredba trenutačno stupa na snagu", rekao je predsjednik. Bude li većina birača na referendumu 23. srpnja slijedila predsjednika, parlament će biti raspušten, ili će predsjednik biti prisiljen dati ostavku.

Analitičari kažu kako je povjerenje ljudi u parlament slabo te da će predsjednikov prijedlog vjerojatno proći, a novi bi se izbori mogli održati u rujnu, samo 11 mjeseci od prethodnih.

Mandat predsjednika Zatlersa kojega bira parlament istječe 7. srpnja, a o eventualnom idućem mandatu glasuje se u četvrtak.

Ainars Slesers tvrdi da ništa nije kriv, a predsjednika optužuje da želi preuzeti svu vlast. U jutarnjoj televizijskoj emisiji Slesers je rekao kako je predsjednik odluku donio jer je znao da neće dobiti drugi mandat, o čemu bi parlament morao glasovati u četvrtak.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙