FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napadi na Herat: četiri mrtva, među ranjenima Slovenka

Autor: rtom
HERAT/LJUBLJANA, 30. svibnja 2011. (Hina) - U dva istodobna napada na talijansku bazu blizu grada Herata na zapadu Afganistana bombaši samoubojice iz redova talibanskih pobunjenika u ponedjeljak su ubili četiri i ranili 37 osoba, a među ranjenima je i slovenska državljanka.

Sve četiri ubijene osobe su civili, ustvrdio je policijski glasnogovornik iz Herata. Prema njegovim riječima i svi ranjeni su civili, no Reutersov fotograf snimio je ranjenika u talijanskoj vojnoj odori.

Slovensko ministarstvo obrane u Ljubljani je potvrdilo da je među ozlijeđenima i slovenska državljanka, civilna djelatnica u ministarstvu obrane. Pretrpjela je lakše površinske ozljede i njezino je stanje dobro, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Simon Kerez.

To je prvi slučaj ranjavanja nekog pripadnika slovenskog kontingenta koji u operaciji u Afganistanu sudjeluje od 2006., kazao je Kerez.

Slovenski kontingent ne sudjeluje u borbenim operacijama nego u civilnim programima i trenutačno je osamdesetak slovenskih vojnika i civila raspoređeno u Heratu i uglavnom na zapadu zemlje.

Napadi bude veliku zabrinutost jer je Herat grad u mirnoj pokrajini blizu granice s Iranom i jedno je od sedam područja određenih za postupnu predaju odgovornosti za sigurnost s međunarodnih snaga na afganistanske službe početkom srpnja.

Primopredaja je dio strategije povlačenja stranih vojnika iz Afganistana krajem 2014., no neki američki zastupnici i analitičari dvoje u održivost rokova povlačenja s obzirom na visok stupanj nasilja.

Nasilje se pojačalo diljem Afganistana otkako su talibani početkom svibnja najavili proljetnu ofenzivu.

S 3.880 vojnika, uglavnom na zapadu Afganistana, talijanski je kontingent peti najveći u sastavu mirovnih snaga (ISAF) pod NATO-ovim zapovjedništvom.

(Hina) xrt/xfl ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙