FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: skup o hrvatskom iseljeništvu

Autor: hspa
DUBROVNIK, 28. svibnja 2011. (Hina) - Znanstveno-stručni međunarodni skup "Annales Pilar" o temi "Hrvatsko iseljeništvo i Domovina: razvojne perspektive" završio je danas u Dubrovniku raspravom i izlaganjima o hrvatskome jeziku i kulturi u iseljeničkim zajednicama.

Tako je u Dubrovniku završeno 11. "izdanje" Annalesa Pilar koje je bilo posvećeno hrvatskom iseljeništvu, a počelo je 28. svibnja u Zagrebu. Skup je priredio Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika (HMI) i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a za svoga zagrebačkoga i dubrovačkoga dijela okupio je gotovo osamdeset predavača, znanstvenika, predstavnka kulturnih institucija, veleposlanika i gospodarstvenika.

Docent na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti Božo Skoko govorio je o ulozi hrvatskih iseljenika u procesima stvaranja "imagea" Hrvatske u svijetu istaknuvši da hrvatski iseljenici postaju glasnogovornici svoje domovine, a preko svojih kulturnih i lobističkih organizacija daju velik prinos promidžbi Hrvatske u svijetu.

Upozorio je da se pri tomu javlja problem jer Hrvatska nema središnju instituciju koja bi mogla upravljati, i na koju bi se iseljenici mogli osloniti, u svojim promotivnim aktivnostima kao što to imaju neke druge države.

"Iseljenici druge i treće generacije puno objektivnije i racionalnije gledaju na Hrvatsku te bi Hrvatska trebala s njima uspostaviti nove odnose kako bi oni postali glasnogovornici nove Hrvatske u 21. stoljeću", zaključio je Skoko.

U Dubrovniku je u sklopu skupa otvoren i sedmi Područni centar Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", uz već osnovane u Vukovaru, Osijeku, Varaždinu, Gospiću, Puli i Splitu, koji zapošljavaju tridesetak znanstvenika i znanstvenih novaka.

(Hina) xddub yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙