FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak suđenja za ratni zločin u Tovarniku 1991. godine

Autor: gvin
VUKOVAR, 27. svibnja 2011. (Hina) - Pred sudskim vijećem Županijskoga suda u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv Miloša Stanimirovića i još 13 osoba koje optužnica tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava – genocid i ratni zločin protiv civila, počinjena u Tovarniku nakon 20. rujna 1991. godine i okupacije tog sela.

Od sedam pozvanih svjedoka na raspravi se pojavilo njih troje, među kojima i Pero Markanović, koji je iskaz dao o svojim spoznajama vezanim uz smrt oca Ive do kojih je došao tijekom vremena razgovarajući s ljudima koji su ostali u okupiranom Tovarniku.

Izjavio je da je, po tim spoznajama, njegov otac na smrt premlaćen, a bio je i na ekshumaciji te se sjeća očeve "košulje sve od krvi".

Svjedok Tomo Jurić posvjedočio je da je prije okupacije izašao iz Tovarnika, gdje mu je nakon okupacije tog sela ubijena supruga. Po spoznajama do kojih je došao tijekom vremena kroz razgovore, suprugu mu je ubio "neki iz Valjeva".

U agresiji na Tovarnik i okupaciji tog sela 1991. godine, prema optužnici, ubijeno je 68 mještana.

Svim optuženima sudi se u odsutnosti. Nastavak glavne rasprave najavljen je za 12. srpnja, no već 8. lipnja zbog bolesti u Tovarniku će biti ispitan svjedok Jozo Vrankić (78).

(Hina) xgvin yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙