FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton za fiskalnu reformu siromašnih zemalja

Autor: rtom
PARIZ, 26. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Fiskalna neučinkovitost u siromašnim zemljama priječi njihov razvoj koliko i korupcija, rekla je u četvrtak u Parizu američka državna tajnica Hillary Clinton na ministarskom sastanku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U siromašnim zemljama bogati ljudi pribjegavaju "utaji poreza" čime državne proračune vlastitih zemalja lišavaju tisuću milijarda dolara na godinu, rekla je Clinton.

"Ne samo da su korupcija i netransparentnost razlozi slabog punjenja državnog proračuna", već su razlog i "međusobnog nepovjerenja građana i gubitka povjerenja građana u državu", rekla je Clinton.

Kao negativan primjer u prošlosti Clinton je spomenula Pakistan, a pohvalila je napore Salvadora, Južnoafričke Republike i Tanzanije, koje su fiskalnom reformom "znatno povećale porezne prihode, a time i BDP".

Porezni sustav koji ne funkcionira teško može privući strana ulaganja, rekla je Clinton i objasnila "Teško je naše porezne obveznike privoljeti da troše novac na države kojih elite okreću leđa vlastitu narodu", rekla je u govoru održanom na sastanku u povodu 50. godišnjice postojanja OECD-a.

(Hina) xrt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙