FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael ne može lokalizirati Gilada Shalita u Gazi

Autor: mtro
JERUZALEM, 25. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Izrael nije kadar vojnim putem osloboditi svog vojnika Gilad Shalita, zatočenog u Gazi od 2006. jer ga do sada nije uspio lokalizirati, rekao je bivši šef izraelskog stožera general Gaby Ashkenazi.

"Ne znamo gdje je Shalit. Hamas ga je sakrio i ne možemo ga lokalizirati", priznao je general Ashkenazi u govoru na Sveučilištu Bar Ilan u Tel Avivu koji mu je dodijeljena titula počasnog doktora.

"Moramo priznati da nismo uspjeli osloboditi Gilada vojnim putem i da treba platiti razumnu cijenu da ga preuzmemo", dodao je.

Gilada Shalita (24), koji ima i francusko državljanstvo, oteli su pripadnici palestinskih oružanih skupina iz Gaze 25. lipnja 2006. Od tada je na tajnom mjestu i Crveni križ nikada nije dopustio da ga se posjeti.

U jesen 2009. se činilo da predstoji njegovo oslobođenje nakon neizravnih pregovora u kojima je posredovao Egipat i jedan njemački posrednik u vezi razmjene vojnika za tisuću palestinskih zatočenika. Pregovori su zapeli na identitetu zatočenika i mjestu od kuda bi bili pušteni, jer Izrael odbija na Zapadnoj Obali osloboditi one koji su upleteni u samoubilačke atentate.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙