FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leko: izmjena zakona o poljoprivrednom zemljištu je "mućak"

Autor: dber
ZAGREB, 25. svibnja 2011.(Hina) - Zastupnik SDP-a Josip Leko rekao je danas da je izmjena zakona o poljoprivrednom zemljištu "mućak" jer se pod krinkom zaštite i boljeg upravljanja poljoprivrednim zemljištem, kao najvažnijega nacionalnog i prirodnog resursa, zapravo želi obaviti tajkunsko-pljačkaška privatizacija po drastično nižim cijenama.

"Rasprodaja poljoprivrednog zemljišta na takav je način nedopustiva", kazao je Leko i upozorio kako vlada želi taj zakon donijeti pred izbore i na brzinu, bez javne rasprave, iako je to isključivo "naša stvar" i nema veze s usklađivanjem s EU-ovim zakonodavstvom.

Marijana Petir (HSS) odbacila je tvrdne, ustvrdivši kako su izmjene zakona, posebice one o obliku pašnjačkih zajednica, predložili nakon razgovora s predstavnicima seljačkih udruga i obiteljskih gospodarstava.

"Izmjene zakona nisu izmišljotina HSS-a i HDZ-a, kako se to iz oporbe želi prikazati. Namjera je da pašnjaci budu prohodni i da stoka na paši pripadne u kategoriju ekološkog uzgoja, što će koristiti i proizvođačima i potrošačima", kazala je Petir. Ustvrdila je kako je zadruga najbolji model jer se tako mogu ostvariti prava na potpore i bolja prodaja proizvoda na tržište te otvoriti nova radna mjesta.

Tako je odgovorila i Goranu Beusu Richemberghu (HNS) koji je pašnjačke zajednice nazvao "mudrolijom" iza koje stoji HSS da ne bi morao prionuti rješavanju problema, što je obećao vlasnicima i ovlaštenicima zemljišnih zajednica. Upozorivši da vlada nema suvisla koncepta razvoja poljopivrede, dodao je: "Zakon o poljoprivrednom zemljištu trebao bi biti jedan od ključnih zakona kojima se definira pravac razvoja poljoprivrede kao strateške djelatnosti u svakoj državi koja ima zemlje pa i za dva lonca za cvijeće, a kamoli ovoliko plodne zemlje kao Hrvatska." Umjesto toga, ističe Richembergh, zakonskim izmjenama, preko leđa hrvatske poljoprivrede i zemljišta, želi se riješiti problem što je Hrvatska neprivlačna zemlja za ulagače, što je, ocjenjuje, potpuno neshvatljivo.

Petir je njegov istup nazvala politikantskim i dodala kako mu je očito jedini cilj obezvrijediti sve što radi vlada.

HDZ-ov zastupnik Stjepan Milinković je napomenuo kako se čini da su oporbeni zastupnici u svojim izlaganjima postali "dušobrižnici poljoprivrednika" premda se, kaže, on sjeća vremena kad su poljoprivrednici plaćali porez na zemlju, dok danas dobivaju potpore.

Sabor je završio današnji rad.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙