FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski socijalisti podijeljeni oko Zapaterova nasljednika

Autor: bnov
MADRID, 25. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Socijalisti na vlasti u Španjolskoj podijeljeni su, nakon nedjeljnog debakla na regionalnim i općinskim izborima, u pogledu načina odabira nasljednika Josea Rodrigueza Zapatera, uoči postupka predizbora koji bi trebao početi u subotu.

Premijer Zapatero najavio je u travnju da se nakon dva mandata neće kandidirati na parlamentarnim izborima u ožujku 2012.

Dok španjolska Socijalistička stranka (PSOE) održava u subotu savezni kongres na kojemu bi trebala odrediti datume predizbora, šef socijalista u autonomnoj baskijskoj vladi Patxi Lopez izjasnio se u utorak za izvanredni kongres kako bi se već sada odlučilo o Zapaterovu nasljedniku.

"Odgovor na ono što se dogodilo u nedjelju ne mogu biti samo predizbori", izjavio je on na konferenciji za tisak u Bilbau.

Socijalisti su doživjeli povijesni poraz u Barceloni kojom su upravljali od 1979., te izgubili Sevillu, dok je desnica učvrstila svoju vlast u Madridu i Valenciji. U pokrajinama više neće moći vladati sami osim u jednoj od njih 17 - Andaluziji, koja nije glasovala u nedjelju.

(Hina) xbnš ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙