FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci: Netanyahu "dodaje prepreke za mir"

Autor: mtro
RAMALAH, 24. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Palestinci su u utorak optužili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "dodaje prepreke za uspostavu mira", izjavio je glasnogovornik predsjednika Mahmuda Abasa.

"Nema ničega novog u govoru Netanyahua osim da dodaje prepreke za putu do pravog, ozbiljnog, trajnog i globalnog mira", rekao je Nabil Abu Rudeina nakon govora šefa izraelske vlade pred američkim kongresom.

Glasnogovornik je potvrdio da je za mir potrebno priznavanje granica iz 1967. kao temelj pregovora i Palestinci "neće prihvatiti nikakvu izraelsku nazočnost u dolini rijeke Jordan" unutar njihove buduće države.

Netanyahu je iscrtao niz crvenih linija na pregovorima s Palestincima, zahtijevajući da priznaju Izrael kao židovsku državu, da u potpunosti odustanu od prava na povrat izbjeglica, da prihvate dugoročnu izraelsku vojnu nazočnost u dolini Jordana, ali je tvrdio da će Izrael bit "darežljiv" u pogledu površine njihove države.

Abas, predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je za srijedu u Ramalahu sazvao sastanak izvršnog vijeća PLO-a nakon Obaminog govora 19. svibnja u kojem se prvi puta izjasnio za pregovore o palestinskoj državi na temelju granica iz 1967.

Hamas je u utorak izjavio da izraelski premijer Benjamin Netanyahu postavlja Palestincima neprovedive uvjete i dokazuje da ne želi mirovni proces u regiji.

Taj govor potvrđuje da "on ne želi mirovni proces u regiji i da palestinskom narodu postavlja nemoguće uvjete", rekao je glasnogovornik vlade Hamasa u Pojasu Gaze Tahar al Nunu.

"Netanyahu pokušava zavarati svijet govoreći o mogućnosti priznanja palestinske države i uništavanjem njezinih temelja te odbijanjem povlačenja s granica iz 1967. iz Jeruzalema, ili odbijanjem povratka izbjeglica", ocijenio je dužnosnik Hamasa.

Palestinski pregovarač Mohamed Šajeh je u utorak ocijenio da govor izraelskog premijera "ne ostavlja Palestincima drugi izbor osim da u rujnu odu u UN i traže priznanje njihove države".

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙