FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Između Hrvatske i Finske čvrste veze

Autor: brad
HELSINKI, 24. svibnja 2011. (Hina) - Između Hrvatske i Finske postoje čvrste veze, odnosi pomoći, razumijevanja i suradnje, no prostora za njihovo daljnje jačanje, posebice na gospodarskom planu, još ima, ocijenili su u utorak u Helsinkiju finska predsjednica Tarja Halonen i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Dvoje predsjednika ocijenilo je kako su danas vođeni razgovori bili dobri i vrlo realistični.

Izrazivši zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima bez otvorenih pitanja, hrvatski predsjednik istaknuo je kako ima mogućnosti za daljni razvoj gospodarskih odnosa u području industrije, novih tehnologija, turizma te da finsko gospodarstvo može pomoći hrvatskome. Zahvalivši Finskoj na dosadašnjoj pomoći Josipović je izrazio nadu u nastavak uske suradnje i unutar EU.

Jedna od tema današnjih razgovora bila je i regionalna politika u široj regiji jugoistočne Europe. S tim u vezi Halonen je rekla kako je finska strana upoznala hrvatsku s iskustvima baltičkih zemalja, dok je Josipović istaknuo interes Hrvatske za unaprjeđenjem odnosa dodajući da novi duh stvoren u regiji treba jačati i ekonomskim vezama.

Finska predsjednica podsjetila je na twinning projekte pomoći kroz koje Finska pomaže Hrvatskoj u procesu pristupanja u EU. Istaknuvši kako je ulazak Hrvatske u EU vrlo blizu te kako je Mađarska za vrijeme svoga predsjedanja napravila sve što je u njenoj moći vezano uz hrvatski prijem, Halonen je ocijenila kako je "Hrvatska vrlo dobar kandidat i želimo da bude i dobra članica kada do toga dođe" te da je "dobrodošla u članstvo", uz ispunjenje kriterija.

Hrvatski predsjednik zahvalio je Finskoj na potpori i pomoći u procesu pristupanja EU ustvrdivši da je Hrvatska na kraju tog procesa i da treba uvjeriti u to i zemlje EU-a. "Želim naglasiti ne samo da treba uvjeriti europske prijatelje u ispunjavanje kriterija, nego i da ćemo doprinjeti Europskoj uniji sigurnosno, gospodarski, kulturno i na druge načine", kazao je Josipović dodavši tome i borbu protiv korupcije i vladavinu prava.

Hrvatski predsjednik tijekom dana će se sastati i s ostalim finskim visokim dužnosnicima te na helsinškom sveučilištu održati predavanje o procesu pridruživanja EU zemalja jugoistočne Europe.

(Hina) xbrad yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙