FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK pozdravlja donošenje zakona protiv rada na crno

Autor: dduk
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravila je danas donošenje Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti koji je Sabor prihvatio prošli tjedan.

"Sada postoji zakonski temelj za postupanje Državnog inspektorata i drugih inspekcijskih službi i mogućnost da provedu nadzor nad neregistriranim djelatnostima, što do sada zbog izostanka kaznenih odredbi nije bilo moguće", kaže se u priopćenju HOK-a.

HOK podsjeća da je donošenje takvog zakona predlagao više od deset godina, ukazujući na ozbiljnost problema nelojalne konkurencije registriranim obrtnicima koji je u uvjetima gospodarske krize još više naglašen.

HOK smatra da se novim zakonom ograničava siva ekonomija kao jedna od ključnih boljki hrvatskog gospodarstva i ozbiljna prijetnja gospodarstvu koje funkcionira legalno te pritom podsjećaju na procjene o udjelu sive ekonomije u BDP-u od 20 do 30 posto, odnosno između 50 i 90 milijardi kuna godišnje.

"Želja nam je da 'fuš-majstori' prestanu biti 'fuš' i postanu 'majstori', da svoju djelatnost obavljaju u propisanim uvjetima sigurnosti i za sebe i za svoje korisnike, da izdaju račun na temelju kojega se proizvod ili usluga može reklamirati zbog nedostataka i da na temelju ostvarene zarade pridonose zajednici", prenosi se u priopćenju izjava predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca.

Zakonom je zabranjeno je obavljanje neregistrirane djelatnosti, posebice slučajevi kada pravna ili fizička osoba obavljaju djelatnosti za koje nisu registrirane i kada nemaju zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registriranih djelatnosti, kao i kada obavljaju djelatnost unatoč zabrani da je obavljaju.

Sudionikom u obavljanju neregistrirane djelatnosti smatra se i fizička i pravna osoba koja naručuje, posreduje ili objavljuje oglas u tisku, putem televizije, radija i drugih medija, ili na neki drugi način dostupan javnosti, u kojem traži ili nudi uslugu koja nije registrirana.

Zakon predviđa i iznimke koje se ne smatraju obavljanjem neregistrirane djelatnosti, a to su slučajevi rada za vlastite potrebe, rodbinske pomoći, susjedske pomoći, obavljanja nužnog rada za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica nesreća i volontiranje, pod uvjetom da nema novčane naknade za tako obavljeni posao.

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙