FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: U prosvjedima petero mrtvih, desetci ozlijeđeni

Autor: vrad
DAMASK, 21. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Sirijske sigurnosne snage ubile su najmanje pet i ranile više desetaka osoba u subotu u sukobu s prosvjednicima u Homsu, nakon pokopa žrtava gušenja prosvjeda održanih dan ranije, rekao je aktivist.

U petak su poginule najmanje 44 osobe, među kojima 13 u Homsu, u središtu zemlje, u prosvjedima organiziranim diljem zemlje na kojima se pozivalo na slobodu i svrgavanje režima Bašara al-Asada koji unatoč pritiscima i međunarodnim sankcijama i dalje guši prosvjede, po izjavama aktivista.

Čak je i Turska, sirijska saveznica, pozvala sirijski režim da djeluje prije nego bude kasno, upozorivši da bi nastavak uporabe sile nad prosvjednicima mogao imati "negativne posljedice".

Dok su Sirijci pokapali svoje mrtve, sigurnosne snage su otvorile vatru u Homsu, žarištu prosvjeda, nakon pokopa 13 prosvjednika, rekao je aktivist za ljudska prava u telefonskom razgovoru iz Nikozije.

Ograničenja koja je režim nametnuo stranim medijima onemogućavaju bilo kakvu neovisnu provjeru na terenu.

Zbog nastavka represije u kojoj je poginulo više od 850 ljudi, više od 8.000 osoba je uhićeno a tisuće Sirijaca su izbjegle, po informacijama organizacija za ljudska prava i UN-a. Sjedinjene Države su uvele sankcije predsjedniku Asadu i pozvale ga da provede reforme ili da ode. No režim je sve dosad ostao gluh na te pozive.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙