FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 21. do ponedjeljka 23. svibnja

Autor: spuc
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu od subote 21. do ponedjeljka 23. svibnja

SUBOTA, 21. SVIBNJA

-------------------

TOKIO - Vođe Japana, Kine i Južne Koreje na dvodnevnom će se summitu posvetiti suradnji i međusobnom pomaganju u slučaju teških nesreća i elementarnih nepogoda. Japanski premijer Naoto Kan, kineski premijer Wen Jiabao i južnokorejski presdsjednik Lee Myung-Bak, na sastanku koji se održava u svjetlu razornih potresa koji su pogodili u ožujku Japan i a 2008. Kinu, razgovarat će o mogućnosti organiziranja zajedničkih vježbi spašavanja te o stvaranju efikasnog sustava razmjene informacija. Na sastanku Kan će objasniti napore Tokija u rješavanju posljedica nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi nakon razornog potresa i tsunamija koji je pogodio sjeveroistočni Japan 11. ožujka, kao i nepravodobno izvještavanje susjeda o potezima u saniranju štete što je izavalo kritike i prigovore dva japanska susjeda. Kako bi smanjili ovisnost o nuklearnoj energiji vođe tri zemlje razmotrit će i mogućnosti suradnje u razvoju i zajedničkom korištenju drugih izvora energije poput solarne, geotermalne i drugih obnovljivih izvora energije.

NEDJELJA, 22. SVIBNJA

---------------------

CIPAR - Ciparski Grci glasaju na parlamentarnim izborima koji bi mogli poljuljati jedinstvo vladajuće koalicije koja predvodi mirovne pregovore na etnički podijeljenom Cipru. Iako parlamentarni izbori nemaju izravni utjecaj na ciparski predsjednički sustav očekuje se da će otvoriti put mogućem preslagivanju saveza pred predsjedničke izbore u 2013. Sadašnji predsjednik Demetris Christofias vlada uz koaliciju svoje komunističke stranke AKEL i centrističke Demokratske stranke (Diko) - saveznika čije će se naklonosti puno pozornije pratiti pred predsjedničke izbore. Istraživanja javnog mišljenja predviđaju da će Diko i dalje zadržati svoju ulogu jezičca na vagi a glavnoj oporbenoj stranci desničarskom Demokartskom savezu daju malu prednost pred vladajućim AKEL-om, dok je Diko na trećem mjestu.

ŠPANJOLSKA - U Španjolskoj se održavaju lokalni i regionalni izbori na kojima vladajućim socijalistima prijeti težak poraz zbog krize i rekordne nezaposlenosti. Narod najavljuje da će nastaviti prosvjede i na sam izborni dan iako je središnje izborno povjerenstvo zatražilo zabranu jer je to protivno izbornom zakonu. Oko 34,6 milijuna španjolskih birača pozvano je izabrati 8.116 gradonačelnika, više od 68.400 gradskih vijećnika i 824 zastupnika u pokrajinskim parlamentima. Deset mjeseci do parlamentarnih izbora, 13 od 17 autonomnih pokrajina bira lokalni parlament, a sve općine gradska vijeća.

PONEDJELJAK, 23. SVIBNJA

-------------------------

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova održavaju dvodnevni sastanak, koji počinje radnom večerom, na kojoj će razmotriti niz pitanja uključujući i hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom. Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, nikakve odluke s te rasprave još ne treba očekivati. U četvrtak je na sastanku stalnih predstavnika EU koji čine veleposlanici država članica (COREPER) vrlo pozitivno ocijenjen napredak koji je Hrvatska postigla u posljednja dva mjeseca, ali se od hrvatske vlade očekuju još neki potezi. Francuska je pak, prema diplomatskim izvorima, predložila da se u pristupni ugovor s Hrvatskom ugradi zaštitna klauzula o nadzornom mehanizmu kojim bi se pratilo hrvatsko ispunjavanje obveza u razdoblju od zaključenja pregovora do stupanja u članstvo. Iz diplomatskih izvora se doznaje da je najizgledniji datum za ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine, ali ta odluka još nije formalizirana. Očekuje se da bi odluka o datumu za ulazak u članstvo mogla biti formalno donesena i objavljena na summitu EU-a 23. i 24. lipnja.

BRUXELLES - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative. na kojem će se raspravljati o eurointegracijskim procesima u jugoistočnoj Europi, Strategiji Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju u kontekstu njezina trenutnog stanja te budućeg razvoja i perspektiva, a očekuje se i usvajanje Deklaracije iz Bruxellesa. Nakon ministarskog sastanka Jadransko-jonske inicijative Jandroković će se sastati s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Milanom Roćenom. Ministri će održati sastanak u funkciji supredsjedatelja Mješovitog hrvatsko-crnogorskog povjerenstva za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Republike Hrvatske i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

DUBLIN - Američki predsjednik Barack Obama u posjetu Irskoj u kojoj bi trebao obići i mjesto Moneygall iz kojeg potječe dio njegove obitelji. Predsjednik bi se kurtoazno terbao susresti i s predsjednicom Mary McAleese, a kao jedini njegov javni nastup najavljen je njegov govor posvećen snažnim vezama Irske i SAD-a.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙