FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strauss-Kahn odstupio s čelnog mjesta MMF-a

Autor: spuc
ZAGREB/NEW YORK, 19. svibnja 2011. (Hina) - Dominique Strauss-Kahn dao je ostavku na položaj direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručivši da svu svoju energiju mora uložiti u borbu protiv optužbi za seksualni napad i pokušaj silovanja, javljaju u četvrtak agencije.

Strauss-Kahnovo uhićenje, nakon što je u subotu odveden iz zrakoplova koji je trebao poletjeti iz New Yorka, raspršilo je njegove izglede za kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima u 2012. i otvorilo raspravu o 60-godišnjoj tradiciji biranja Europljanina na čelo Fonda.

"Svima želim poručiti da najsnažnije moguće poričem sve optužbe iznesene protiv mene", navodi dosadašnji čelnik MMF-a u pismu Izvršnom odboru upućenom 18. svibnja, koje je u priopćenju objavio MMF.

"Želim svoje vrijeme i svu svoju snagu posvetiti dokazivanju svoje nevinosti", navodi se u pismu u kojem on službeno izvješćuje Izvršni odbor o odluci da trenutačno odstupi s položaja.

"Dame i gospodo u Odboru, s neizmjernom tugom osjećam se natjeranim da danas Izvršnom odboru predam ostavku na mjesto izvršnog direktora MMF-a", stoji u službenom pismu ostavke.

Strauss-Kahn navodi da su mu u ovom trenutku u mislima supruga, koju "voli više od svega", njegova djeca, obitelj i prijatelji.

Misli i na kolege u MMF-u i na "velike stvari koje su zajedno postigli u posljednje nešto više od tri godine".

Kasnije tijekom dana bivši francuski ministar financija drugi će puta pred sudom uložiti zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu od milijun dolara i smještanje u kućni pritvor do početka suđenja, kazali su njegovi odvjetnici. Pritvoren je u zloglasnom njujorškom zatvoru Rikers Island.

Prema istraživanju javnog mišljenja provedinom u srijedu u Francuskoj 57 posto ispitanika vjeruje da je francuski političar žrtva urote.

Žena koja je optužila Strauss-Kahna za pokušaj silovanja 32-ogodišnja je udovica iz zapadne Afrike i majka jednog djeteta. Radi kao hotelska sobarica u hotelu u kojem je čelnik MMF-a odsjeo za boravka u New Yorku. Ona je u srijedu dala iskaz pred velikom porotom koja bi trebala iza zatvorenih vrata odlučiti postoje li dovoljni dokazi za podizanje optužnice.

U međuvremenu su objavljeni novi detalji o događaju. Strauss-Kahn napustio je newyorški hotel Sofitel oko 12,30 sati u subotu a sat kasnije hotelsko osiguranje nazvalo je policiju i prijavilo navodni napad. Policija istražuje zašto je hotelsko osiguranje tako sporo reagiralo.

Njegov odvjetnik Benjamin Brafman nije želio otkriti kako će se Strauss-Kahn braniti nego je samo kazao na ročištu u ponedjeljak "kako dokazi neće biti u skladu s nasilnim činom".

Strauss-Kahnovim uhićenjem otvorena je rasprava oko održivosti 60-godišnje tradicije po kojoj se Europljanina bira na čelo Fonda. Mnoge brzo rastuće ekonomije svijeta smatraju da trebaju imati jači glas u tome kako se upravlja MMF-om i traže da se iz njihovih redova bira prvi čovjek Fonda.

Kina, Brazil i Južna Afrika također su dale na znanje da bi trebalo promijeniti način izbora čelnika MMF-a, a Meksiko i Japan pozvali su na otvaranje toga procesa.

U priopćenju MMF navodi kako će uskoro objaviti postupak izbora novog izvršnog direktora, a da u međuvremenu privremeno tu dužnost ostaje obavljati John Lipsky.

(Hina) xps ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙