FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pritisak SAD-a za ostavku Strauss-Kahna

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 18. svibnja 2011.(Hina) - Američki ministar financija Timothy Geithner izjavio je u utorak da Međunarodni monetarni fond (MMF) treba formalno imenovati privremenog čelnika nakon što je Dominique Strauss-Kahn pritvoren, a istodobno raste pritisak na izvršnog direktora Fonda da podnese ostavku.

"Važno je da Upravni odbor MMF-a formalno imenuje nekoga za izvršnog direktora za prijelazno razdoblje", rekao je Geithner na skupu u New Yorku, prenose američki mediji.

"Puno se toga događa u svijetu", osobito u Europi, pa "želite da je MMF sposoban pomagati u tom kontekstu", rekao je Geithner. Strauss-Kahn danas je "očito nije u položaju" da vodi organizaciju, dodao je.

Ministar Geithner, koji je svojedobno radio u MMF-u, također je kazao kako je John Lipsky, drugi čovjek MMF-a koji je trenutačno vršitelj dužnosti izvršnog direktora Fonda, kompetentan i sposoban za tu dužnost.

Austrijska ministrica financija Maria Fekter, izjavila je ranije da Strauss-Kahn "riskira nanošenje štete MMF-u". Govoreći novinarima u Bruxellesu, Fekter je kazala kako Strauss-Kahn "mora razmisliti što treba učiniti".

Eventualna ostavka Strauss-Kahna, koji je pritvoren pod optužbom za seksualno zlostavljanje koje on negira, vjerojatno će potaknuti zahtjeve novih tržišta da se okonča duga tradicija po kojoj Europa daje čelnika MMF-a. Guverner korejske središnje banke Kim Choong Soo izjavio je u utorak kako se nada da će kandidat iz gospodarstva u nastajanju biti imenovan na tu dužnost.

"Dogodio se postupan pomak ekonomske moći prema tržištima u razvoju, ali institucije poput MMF-a i Svjetske banke još uvijek su jako usredotočene na Zapad", izjavio je Joseph Tan, glavni ekonomist za Aziju pri banci Credit Suisse u Singapuru.

Brazilski ministar finacija Guido Mantega izjavio je kako bi Brazil rado vidio da se čelnika MMF-a bira po sustavu zasnovanom na zaslugama, a Strauss-Kahn je bio saveznik Brazila i drugih tržišta u nastajanju tražeći njihovu veću zastupljenost u MMF-u. "Nadam se da će se ova situacija riješiti pozitivno za njega", rekao je Mantega u utorak za brazilsku TV Globo.

Strauss-Kahn (62), optužen je za pokušaj silovanja 32-godišnje sobarice, podrijetlom iz zapadne Afrike, u hotelu Sofitelu na Manhattanu 14. svibnja, što on opovrgava, po navodima njegovih odvjetnika.

Sutkinja kaznenog suda u New Yorku Melissa Jackson u ponedjeljak je odbila zahtjev obrane da ga se oslobodi uz jamčevinu od milijun dolara i odredila mu pritvor, a iduće ročište zakazala je za petak 20. svibnja. Tereti ga se za pokušaj prisiljavanja na oralni i analni seks, pokušaj silovanja i nezakonito zatočenje mlade žene, a ako bude proglašen krivim prijeti mu kazna zatvora do 25 godina.

Strauss-Kahn, koji je slovio kao favorit za kandidata Socijalističke stranke na izborima za francuskog predsjednika 2012., nalazi se u zatvoru na otoku Rikersu, pod posebnom prismotrom zbog opasnosti od samoubojstva i stražari su ga dužni obilaziti svakih 15 do 30 minuta, izvijestila je TV mreža ABC News.

(Hina) xdh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙