FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni jubilarni "Lošinjski dani bioetike"

Autor: ipet
ZAGREB/MALI LOŠINJ, 18. svibnja 2011. (Hina) - Okruglim stolom "Od liječenja do prepravljanja čovjeka - gdje je granica medicinsko-tehničkog zahvata?" završeni su danas u Malom Lošinju jubilarni, 10. "Lošinjski dani bioetike" kojima je središnje mjesto bio međunarodni simpozij o stalnoj temi, a to je integrativna bioetika i nova epoha.

Suorganizatori "Lošinjskih dana bioetike" su Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj.

Tijekom tri radna dana održani su i okrugli stolovi o aktualnim bioetičkim pitanjima, studentske bioetičke radionice, među kojima i "Ksenobioetika: izvanzemaljski oblici života u bioetičkoj perspektivi, predstavljene su i recentne publikacije iz bioetike, priređen hommage "ocu bioetike" Van Rensselaeru Potteru (1911.-2001.) a održana su i prigodna kulturna te umjetnička događanja.

Kako ističu organizatori, u proteklih deset godina "Lošinjski dani bioetike" izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovome dijelu Europe, a na njima je do sada sudjelovalo više od pet stotina znanstvenika različitih profila iz više od trideset zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Dani su odigrali i ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, kao i u povezivanju hrvatskih i bioetičara iz jugoistočne Europe s njihovim kolegama iz drugih dijelova Europe i svijeta, a pridonijeli su i nastanku inovativnoga koncepta integrativne bioetike koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

Bioetika je pak znanstvena disciplina koja proučava ljudsko ponašanje na području života i zdravlja u svjetlu vrijednosti i moralnih načela. To je filozofsko razmišljanje o ljudskom životu, rađanju, razvoju čovjeka, zrelosti, starosti, bolesti i smrti. Naziv je prvi upotrijebio pastor i filozof Fritz Jahr 1927., a u uporabi ga je proširio američki kancerolog Van Rensselaer Potter 1970. godine.

Riječ je o inovativnom području u kojemu se uspostavljaju različite teorijske i praktične interakcije - interdisciplinarni, internacionalni, interkulturalni, interkonfesionalni i drugi odnosi. Bitno je metodološko obilježje bioetike da konkretnim problemima života i njegova održanja pristupa s različitih perspektiva, a sagledava ih u jedinstvenom horizontu.

(Hina) xipet ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙