FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predstojnik Ureda predsjednika Republike Joško Klisović opovrgnuo je tumačenje Ministarstva financija koje je danas priopćilo da je proračun za 2011. za taj Ured povećan za 37,4 posto, kazavši kako povećanje iznosi 9,7 posto te naglasivši da je Ured predsjednika Republike u prošloj godini uštedio 27,7 posto, odnosno 10 milijuna kuna, od sredstava predviđenih proračunom za taj Ured. U izjavi za novinare danoj nakon priopćenja Ministarstva financija u kojem ono navodi kako je "očito da je proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2011. povećan za 37,4 posto u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. godinu", Klisović upozorava kako je tu riječ o miješanju krušaka i jabuka. Ocijenio je i kako se radi o tendencioznom tumačenju. "Po mom mišljenju, nisu uspoređene usporedive veličine jer se, s jedne strane, uspoređuje proračun, a s druge strane potrošnja, odnosno izvršenje poračuna", kazao je Klisović. Objašnjava kako je proračun Ureda predsjednika za 2010. iznosio 50 milijuna kuna, a za 2011. godinu 55 milijuna kuna te da se, ako se želi vidjeti koliko je Uredu predsjednika povećan proračun, mora usporediti proračun za 2010. s proračunom za 2011., odnosno 50 milijuna kuna s 55 milijuna kuna. "Jednostavnom matematikom koju nas uče u osnovnoj školi, da se izračunati kako je to povećanje od 9,7 posto", kazao je predstojnik Ureda predsjednika Republike. Objasnio je kako se to povećanje dogodilo jer je Vlada donijela odluku da će se troškovi korištenja službenog državnog zrakoplova plaćati iz proračuna korisnika zrakoplova, a ne više iz proračuna Vlade. "A ono što smo danas imali kao tumačenje Ministarstva financija je uspoređivanje iznosa proračuna Ureda predsjednika za 2011. godinu, što je 55 milijuna kuna, s onim što je Ured predsjednika potrošio u 2010. godini, s 40 milijuna kuna. Dakle, ne s onim što je u Narodnim novinama objavljeno i što je Uredu predsjednika odobreno, s 50 milijuna kuna. Dakle, tu smo pomiješali kruške i jabuke", kazao je Klisović i dodao kako je umjesto pohvala za uštedu Ured dobio osudu.

ZAGREB - Ministarstvo financija priopćilo je danas kako je nedvojbeno i nedvosmisleno da je proračun Ureda predsjednika Republike za 2011. povećan za 37,4 posto u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. U priopćenju u povodu izjave predsjednika Republike Ive Josipovića o tome da je "premijerka krivo brifirana" o visini troškova njegova ureda i da "proračun njegova ureda nije povećan za 37 nego za 9,7 posto", ministarstvo, kako se navodi, radi pravovaljanog informiranja javnosti, pojašnjava da je "nedvojbeno i nedvosmisleno da je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u svojoj jučerašnjoj izjavi raspolagala točnim podacima". "Proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2010. godinu izvršen je u iznosu od 40,5 milijuna kn što je vidljivo iz Izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu kojeg je Vlada RH usvojila 12. svibnja 2011. godine, a isti je objavljen na internetskim stranicama Vlade Republike Hrvatske www.vlada.hr. Proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2011. godinu iznosi 55,5 milijuna kn što je vidljivo iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu kojeg je Hrvatski sabor donio 23. studenoga 2010., a isti je objavljen u Narodnim novinama 140/10., na internetskim stranicama Vlade RH www.vlada.hr i na internetskim stranicama Ministarstva financija www.mfin.hr . Iz navedenih podataka očito je da je proračun Ureda predsjednika Republike Hrvatske za 2011. povećan za 37,4 posto u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. godinu", stoji u priopćenju u kojem ministarstvo naglašava kako se objavljivanjem podataka o proračunu u Narodnim novinama, na internetskim stranicama Vlade RH i Ministarstva financija (na mjesečnoj i godišnjoj razini) ostvaruje visoka transparentnost državnog proračuna.

SLAVONSKI BROD - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za današnjeg je radnog posjeta brodsko-posavskoj PU nagradio dva policajca zbog njihove hrabre reakcije u sprječavanju prošlotjednog razbojstva poslovnice banke u Slavonskom Brodu. "Ti primjeri govore o stanju u policijskim upravama te da je bjelodano jasno kakve kvalitetne i hrabre ljude imamo u svojim redovima", rekao je ministar Karamarko, dodavši kako treba biti svjestan da će takvih događaja, nažalost, još biti. "Nema društva bez kriminala. Kvalitetni smo onoliko koliko se uspijemo boriti protiv te pojave, koliko ju uspijemo spriječiti", rekao je ministar, istaknuvši kako je policija u tom događaju pokazala kako treba postupiti. Na zamolbu da komentira optužbe Slavka Linića na njegov račun, Karamarko je uputio na današnju zajedničku izjavu nakon sastanka u MUP-u ministra unutarnjih poslova, glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića i predstavnika Ravnateljstva policije. Na opasku da su Linićeve izjave osobne naravi, Karamarko je samo potvrdio: "Naravno da tu ima nekih osobnih dimenzija."

ZAGREB - Sporazum o malograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije (SOPS) nije bio predmet pregovora Hrvatske i Europske unije u poglavlju o ribarstvu, a određena rješenja iz SOPS-a u području ribarstva primjenjivat će se krajnje ograničeno i recipročno tek nakon određivanja granice na moru između Hrvatske i Slovenije, izjavio je glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su sudjelovali predstavnici Vlade i sektora ribarstva. Samo i tek onda kad arbitraža odredi granicu na moru i kad se granična crta počne primjenjivati, primjenit će se i rješenja iz SOPS-a, rekao je Drobnjak nakon sastanka na kojem se raspravljalo o ribarstvu nakon ulaska Hrvatske u EU. Jedno od tih rješenja je mogućnost ulaska slovenskih ribarskih brodova u hrvatske teritorijalne vode i obratno, a ti brodovi moći će raditi samo prema propisima i uz nadzor zemlje u kojoj obavljaju ribolov, naglašava Drobnjak. Dakle, potpuno se poštuje suverenitet i nadzor zemlje u kojoj se ribolov obavlja, a strateški interesi Hrvatske i njezin integritet potpuno su očuvani, tvrdi Drobnjak. Ističe kako je takva praksa poznata među zemljama EU-a, primjerice između Francuske i Španjolske za akvatorij ispred Barcelone. Primjena SOPS-a bila je razlog prosvjeda istarskih ribara koji su se bojali da će njihovi interesi biti ugroženi pravom Slovenaca na ribolov u hrvatskim teritorijalnim vodama. Predsjednik udruge Mare Nostrum Daniele Kolec kaže da je na današnjem sastanku razjašnjeno sve što je trebalo i da su ribari imali krive informacije. I Vladan Bojić iz Ceha ribarstva HOK-a kaže da su ribari pogrešno mislili da je primjena SOPS-a vezana uz zatvaranje poglavlja o ribarstvu. "Bilo nas je strah od toga što je ispregovarano, ali danas smo dobili cjelovitu informaciju i zadovoljni smo", kaže Bojić. Zatvaranje se, kaže Vladimir Drobnjak, očekuje za nekoliko tjedana, a među ostalim ispregovarano je prijelazno razdoblje za koćarenje na zapadnoj obali Istre.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač razgovarao je danas s ministrom gospodarskog razvitka Republike Italije Paolom Romanijem o unapređenju gospodarske suradnje, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Istaknuto je kako se velike mogućnosti suradnje nalaze u područjima energetike, infrastrukture, turizma te proizvodnom sektoru za koji i postoji interes talijanskih tvrtki, ističe se u prioćenju i napominje da je sastanak dvojice ministara u Ministarstvu gospodarstva bio u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi. Na sastanku je bilo riječi i o Trećem hrvatsko-talijanskom gospodarskom foruma koji se ove godine održava u Zagrebu. Ministar Popijač zahvalio je na potpori koju je pružala Republika Italija u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Govoreći o mogućnostima investiranja u Hrvatsku, Popijač je istaknuo pogodnosti koje pružaju opremljene poduzetničke zone, njih preko 350. Naglasivši neke primjere uspješnih talijanskih ulaganja u proizvodni sektor, ministar je Popijač istaknuo kako je hrvatska strana i dalje posebno zainteresirana za ulagače u upravo industrijski sektor, prenosi se u priopćenju. Ministar Romani je, kako se navodi, rekao da postoje velike mogućnosti suradnje u području malog i srednjeg poduzetništva koje nisu dovoljno iskorištene. Naglasivši kako je Hrvatska cijenjena destinacija za talijanske turiste, Romani je rekao kako su talijanski ulagači zainteresirani za ulaganja u ovaj sektor.

SISAK - Izaslanik predsjednice vlade i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić kazao je danas u prigodi otkrivanja spomeni obilježja na mjestu masovne grobnice u Kostrićima u općini Majur kako ćemo ustrajati u traženju nestalih i otkrivanju njihovih sudbina sve dok se ne pronađe i zadnja osoba s još predugačka popisa traženih. U Hrvatskoj su do sada otkrivene 143 masovne grobnice, od kojih najviše u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. To je 16. spomen-obilježje u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj se još traga za 236 nestalih, a na popisu nestalih u Hrvatskoj je ukupno, podsjetio je Ivić, 1009 osoba. "Te brojke svjedoče o razmjeru zločina, a svaka od njih krije više od puke statistike", naglasio je. "To su teške ljudske sudbine i brojne obiteljske tragedije. To su tisuće nasilno prekinutih života i još mnogo više tužnih životnih priča: u Kostrićima je 16 žrtava, od kojih je sedam ekshumirano, a sudbina ostalih je nepoznata. Spomenik je s ministrom Ivićem otkrila Mirjana Vujčić, kći ubijenih joj majke i oca Anke i Jure Kozića koji su ekshumirani sa zgarišta obiteljske kuće. Iste su joj noći ubijeni sestra, zet i dvojica nećaka čiji posmrtni ostatci još nisu pronađeni. Pukovnik Vlado Čulina, izaslanik predsjednika Ive Josipovića, kazao je kako su zvjerstva nad ubijenim nezaštićenim starcima, ubijenom nevinom djecom te ostalim Kostrićanima nezapamćena na ovim prostorima, a izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Šantek je ustvrdio kako nam je članstvo u NATO-u jamac da se zločini na našim prostorima nikad više neće ponoviti.

ZAGREB - Saborski zastupnici u poslijepodnevnom nastavku sjednice raspravili su Konačni prijedlog zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, kojeg su vladajući podržali, a oporbeni uglavnom najavili suzdržanost. U raspravi je Silvano Hrelja (Klub HNS-HSU) ocijenio da se zakonom neće riješiti neprijavljivanje radnika koje je generator sive ekonomije, ali bi moglo unijeti nemir među one koji imaju neprijavljen obrt. Najavio je da neće biti protiv, ali ni za. Stanko Grčić (Klub HSS-a) upozorio je da mnogi obrtnici jedva spajaju kraj s krajem zbog nelojalne konkurencije koja ne plaća davanja. Gospodarstvo je zbog sive ekonomije manje produktivno,a gospodarski pokazatelji niži, no što objektivno jesu. Najavio je potporu zakonskom prijedlogu, jer drži da će pridonijeti smanjenju sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Ivan Šuker (klub HDZ-a) upozorio je da na siva ekomoniju godišnje otpada oko 16 posto od ukupno 300 milijardi BDP-a, odnosno 48 milijardi kuna, što, kako je rekao, nije mali iznos, te kazao kako se zakonom željela poslati poruka da se taj problem mora riješiti. Stoga je najavio da će podržati taj zakon i sve druge koji su u interesu suzbijanja korupcije. Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) izrazio je sumnju da će zakon dati veće rezultate, jer inspekcije nisu u stanju kontrolirati provedbu propisa budući postoje dobro razrađene metode kako ih izbjeći. No, najavio je potporu zakonu, a ne, kako je rekao, konstruktivnu suzdržanost.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) utvrdila je da je mađarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz članka 465. Zakona o tržištu kapitala, i to na način da je svojom općom ponudom za kupnju dionica Ine iz prosinca prošle godine i kasnije putem medija širio informacije koje daju lažne i obmanjujuće signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionice Ine, znajući da su one lažne i obmanjujuće. MOL je svojom općom ponudom od 15. prosinca prošle godine proklamirao i javno više puta objavio da je cilj stjecanja dionica Ine da se radnicima i bivšim radnicima, te privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi, pruži još jedna mogućnost, po cijeni značajno iznad tržišne, prodati dionice MOL-u, a iz načina stjecanja i cijena po kojima je, nakon završetka ponude, stjecao Inine dionice proizlazi kako je njegov osnovni cilj stjecanja dionica Ine, pa tako i opće ponude, od početka bio prelazak praga od 50 posto udjela u Ini, što međutim kao cilj nije javno objavio prilikom objavljivanja opće ponude, navodi Hanfa u obrazloženju rješenja koje je donijeto na današnjoj izvanrednoj sjednici Uprave Hanfe. Hanfa je rješenje objavila na svojim i internet stranicama Zagrebačke burze, ocjenjujući da je takva objava u javnom interesu s obzirom na prirodu utvrđene nezakonitosti. U opširnom se obrazloženju podsjeća na MOL-ovu opću ponudu te prepisku Hanfe i MOL-a, te uz ostalo navodi da MOL nije dostavio podatke o trećim osobama od kojih je stjecao dionice Ine i preslike ugovora kojima je stjecao dionice.

ZADAR - U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kolovozu 2007. danas su na Županijskome sudu u Zadru ispitani novi svjedoci - bivši ministar obrane Berislav Rončević - te trojica članova Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), među njima i Stipe Božić, koji je s kolegama helikopterom prvi došao na mjesto nesreće. Berislav Rončević je rekao da je prve obavijesti o nesreći doznao oko 20 sati od predstojnice ureda tadašnjega premijera Ive Sanadera Biance Matković. Dodao je kako o razmjerima tragedije tada nije imao pojma, kao ni o tome da je na helikopteru za spašavanje dizalica bila u kvaru. Spasilac Stipe Božić rekao je da su u akciju spašavanja taj dan pošli bez podrobnijih podataka o tome što se na Kornatu zapravo dogodilo. "Znali smo samo da moramo spasiti vatrogasce koji su u vatrenom okružju. No kad smo došli na mjesto nesreće, shvatili smo da je na helikopteru neispravna dizalica", rekao je Božić, dodavši kako bi sve ozlijeđene vatrogasce prevezli puno brže da je dizalica na vojnom helikopteru bila ispravna. "Da je tzv. vitlo dizalice bilo ispravno, cijelu bismo skupinu podignuli na helikopter za 10-ak minuta i svi vatrogasci bi vrlo brzo bili u bolnici u obradi. Međutim, kako je vitlo bilo u kvaru, morali smo jednog po jednog vatrogasca dizati na helikopter pričvršćenim užetom. Zbog toga je sve trajalo puno dulje, a ozlijeđeni su prevoženi u četiri navrata", istaknuo je Božić. Rekao je da su veze bile u potpunu kolapsu te da su na to GSS-ovci i prije upozoravali mobilne operatore koji, kako kaže, na zaštićena područja ne smiju postavljati bazne stanice. Njegov kolega iz GSS-a Srđan Vrsalović dodao je da se zbog neispravne dizalice tijekom prevoženja prve skupine ozlijeđenih gotovo dododila nesreća te da su ih hitno spustili nešto dalje od uvale u kojoj ih je čekao brod. "Nakon nekoliko minuta leta zamalo se dogodila nesreća. Naime, brava na kojoj je užad bila pričvršćena otvorila se u letu, a na sreću smo to bili osigurali i nije se dogodila nesreća, ali smo zbog toga morali hitno sletjeti i spustiti ljude", rekao je Vrsalović.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je danas da "svatko tko se protivi novim zakonima mora biti svjestan da time traži odustajanje od, prvi puta jasno, zakonski definiranog, besplatnog studija". Ministarstvo je time reagiralo na Inicijativu Akademska solidarnost koje je zatražilo od resornog ministarstva da hitno prekine proceduru donošenja zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja, najavivši da će, ukoliko vlada te zakone uputi u sabor, stupiti u štrajk. U Ministarstvu drže da je razumljivo da se određeni broj osoba ne slaže s promjenama koje se predlažu tim zakonima, jer će izgubiti neke od privilegija, kao što su npr. isplate dodataka na plaću iz školarina koje naplaćuju studentima ili iz sredstava koje dobivaju iz znanstvenih projekata. Ministarstvo ponavlja da se novim zakonima o visokom obrazovanju i znanosti želi osigurati jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve. Njima se, naime, predlaže potpuno ukidanje školarina, što bi svim studentima omogućilo potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Studentima koji pripadaju jednoj od socijalnih kategorija, besplatan studij bez naplate bilo kakvih troškova bit će omogućen neovisno o mogućem neispunjavanju redovitih studentskih obveza. Ističu kako se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tako će se spriječiti situacije da neki fakulteti, zato jer imaju strahovitu potražnju za studiranjem, upisuju više studenata od kapaciteta te im naplaćuju tzv. školarine, a taj kumulirani novac koriste za dodatno stimuliranje nastavnika, pa neki imaju i 60 posto veća primanja od kolega na istom sveučilištu, ali na drugom studiju. To je komercijalizacija studija koja se ovim zakonima ukida, navode u Ministarstvu.

ZAGREB - Zastupnica HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Danira Bilić predstavila je danas na konferenciji za novinare program rada i djelovanja Odbora za obrazovanje i šport Gradskog odbora HDZ-a Zagreba kojemu je na čelu, te prijedlog pet projekata za unaprjeđenje obrazovanja i športa u gradu. Prvi projekt je vrtić za svako dijete uz zajamčenu kvalitetu i realnu cijenu participacije roditelja uz utvrđivanje imovinskog cenzusa. Zagrebački HDZ zalaže se, rekla je Bilić, i za jasno definiranje usluge privatnih i vjerskih vrtića u sustavu predškolskog odgoja i naobrazbe te za izgradnja novih vrtića po modelu javno-privatnog partnerstva uz prateći model bankarskog sektora. Istaknula je kako se ne slažu s "nedosljednom populističkom politikom koja se provodi od strane SDP-a i gradonačelnika u Zagrebu u posljednih deset godina, a koja kao posljedicu ima situaciju u kojoj se nalazimo - da nema dovoljno mjesta u vrtićima, vrtićke grupe su prepune...". Drugi je projekt "integrirani projekt sigurnih škola". Cilj je, navela je Bilić, u postojeće nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola integrirati obrazovanje za nenasilje, toleranciju, multikulturalizam, europski dijalog, zaštitu okoliša, olimpijsko obrazovanje i na taj način stvaranje škole kao sigurnog prostora uz kontinuiranu edukaciju učenika o važnim i aktualnim temama na mjesečnoj razini. Treći projekt je, "cjelodnevna nastava u osnovnim školama" kojemu je cilj, kroz cjelodnevnu nastavu osmišljenu kao kombinaciju razredne i predmetne nastave i organiziranog slobodnog vremena, tijekom najmanje osam sati dnevno uspostaviti održiv sustav osiguranja kvalitete na svim razinama sustava odgoja i obrazovanja u zagrebačkim osnovnim školama gdje se nastava odvija u jednoj smjeni. Četvrti projekt je "svi u jednu smjenu".

ZAGREB - Udruženje autotaksi prijevoznika Grada Zagreba uputilo je nadležnim institucijama Grada Zagreba i Republike Hrvatske prijave protiv tvrtki Grupe Cammeo zbog, kako navode u današnjem priopćenju, obavljanja autotaksi prijevoza u Gradu Zagrebu na način koji nije dozvoljen zakonom i pozitivnim propisima koji reguliraju obavljanje te djelatnosti. Udruga, odnosno, Radio taksi Zagreb, pozvala je nadležne službe da hitno uspostave red u obavljanju taksi djelatnosti, a kako bi se izbjegli incidenti i srozavanje ugleda Zagrebačke taksi službe koja ima stoljetnu tradiciju. Zahtijevaju da se odmah izvrši nadzor nad poslovanjem grupe Cammeo, da se prekršaji sankcioniraju sukladno Zakonu i Gradskoj odluci o autotaksi prijevozu te omogući normalno i zakonito funkcioniranje taksi službe u Zagrebu, vodeći računa o činjenici da je to usluga od javnog interesa. Navodi se kako Grupa Cammeo obavlja prijevoz s više automobila nego što ima važećih dozvola, da dio vozača koji obavlja taksi prijevoz nema položen poseban ispit za autotaksi vozače te da mnogi vozači koji obavljaju taksi prijevoz nemaju potrebnu kvalifikaciju. Također, u noćnim satima Cammeo grupa angažira osobe bez stručne spreme i kvalifikacije koji uz naknadu od 100 kuna sjedaju u njihove automobile i obavljaju taksi prijevoz.

ZAGREB - Tvrtka Taxi Cammeo priopćila je večaras kako radi uredno i prema važećim zakonima i propisima te ocijenila da je današnje pismo Udruženja autotaksi prijevoznika Grada Zagreba, koje je potpisao predsjednik Juraj Šnidarić, "puno lažnih optužba". U priopćenju tvrtka Taxi Cammeo potvrdila je da je podnijela prigovor Gradu Zagrebu i mjerodavnima na rad Jurja Šnidarića vezan uz Komisiju za polaganje "Posebnog ispita za vozača autotaksi vozila", o čemu je pravilnik donesen sredinom prosinca prošle godine, jer taj Šnidarićev rad smatraju podložnim sukobu interesa. Udruženje autotaksi prijevoznika Grada Zagreba odnosno, Radio taksi Zagreb, pozvalo je pak danas mjerodavne službe da hitno uspostave red u obavljanju taksi djelatnosti kako bi se izbjegli incidenti i srozavanje ugleda zagrebačke taksi službe. Zahtijevaju da se odmah izvrši nadzor nad poslovanjem grupe Cammeo te da se sankcioniraju prekršaji. Reagirajući na spomenute navode Taxi Cammeo navodi kako njihovu tvrtku "muči samo jedno jedino pitanje - kako Juraj Šnidarić, koji sjedi u komisiji za polaganje ispita za vozače taksija može davati takve izjave". Tvrde da su njihovi vozači educirani kako ne bi ni u kojoj situaciji ulazili u bilo kakav, pa ni verbalan okršaj, s bilo kime, te da su unaprijedili i osuvremenili usluge taksi prijevoza te potaknuli liberalizaciju tržišta unutar autotaksi prijevoza, kao i mnoge druge gospodarske grane na suradnju i oživljavanje jednog potpuno novoga poglavlja u radu autotaksi prijevoza.

ZAGREB - U izvješću pučkog pravobranitelja za 2010. godinu, koje je danas predstavljeno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina navodi se kako je od 2260 predmeta na kojima se radilo tijekom te godine, dovršeno 1698, a po riječima pučkog pravobranitelja Jurice Malčića, bilo je 15 posto pritužbi više nego godinu ranije. Trend je da se udio pritužbi koje se odnose na predmete koji su nastali kao posljedica rata, kao što je primjerice stambeno zbrinjavanje, obnova i slično, i dalje smanjuje, rekao je Malčić dodavši međutim kako ih je još uvijek oko 20 posto. Na nekim lokalnim razinama, u tim situacijama, još uvijek upravna tijela ne postupaju u skladu s načelima dobre uprave, kazao je Malčić.Kada je riječ o upravi najviše je pritužbi na dugotrajnost postupka. Malčić je upozorio i na neažurnost u pravosuđu i upravi, te na to da je depolitizacija uprave tek djelomično provedena. Kada je riječ o sudovima, lani je porastao broj građanskih predmeta, rekao je pučki pravobranitelj Malčić predloživši jačanje sudske uprave i redefiniranje njene uloge prema izvršnoj vlasti i Ministarstvu pravosuđa. Također je ukazao i na potrebu „popravljanja“ sustava besplatne pravne pomoći.

ZAGREB - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) danas je održan komemorativni skup u spomen na akademika, sveučilišnog profesora, historiografa i pravnika Luju Margetića (1920.-2010.) u povodu njegove prve godišnjice smrti. Otvorivši skup, tajnik Razreda za društvene i humanističke znanosti HAZU-a akademik Tomislav Raukar istaknuo je da je Margetić uvelike pridonio našoj povijesnoj i pravnoj znanosti, podsjetivši na njegovo znamenito djelo "Konstantin Porfirogenet" iz 1977. te "Dolazak Hrvata" iz 2001.Tako se pokazao kao velik istraživač te teme te to, kao i većina njegovih djela, potvrđuje ispravnost ne samo njegovih nego i gledišta drugih stručnjaka. Akademik Petar Strčić istaknuo je da u 19. i 20. stoljeću mađarska i talijanska historiografija obiluje podatcima o hrvatskim krajevima, jer su pripadali Budimpešti pa Rimu, ali i snažnim nacionalističkim sadržajima, a početnim djelovanjem hrvatskih narodnih preporoditelja javlja se i više hrvatskih historiografa iz zapadne Hrvatske, primjerice Ivan Crnčić i Franjo Rački, rekao je Strčić, pridruživši njima i Margetića. Podsjetio je kako je Margetić, iako rođen u Donjoj Stubici, proučavao primorski zavičaj svojih predaka jer se smatrao Grobničaninom, o čemu govori i znatan dio njegova potonjega opsežnog znanstvenog i stručnog opusa. I kao historiograf Margetić je bio vrlo plodan. "Margetić je dao velik doprinos proučavanju Vinodolskog zakonika, glagoljskoga Krčkog statuta iz 14. stoljeća te "krsnog lista Hrvata" Baščanske ploče s početka 11. stoljeća", istaknuo je Strčić.

SINJ - Tvrtka Frigus Lumen iz Gale kod Sinja, koja proizvodnju rasvjetnu opremu, kao jedini ponuđač na Trgovačkom sudu u Splitu na današnjoj je usmenoj javnoj dražbi ponudila 27 milijuna kuna za kupnju sinjske tvornice konca "Dalmatinke Nove" d.d. u stečaju. Sud je utvrdio kako je ponuđač ispunio sve zakonske uvjete natječaja te će uskoro donijeti konačnu odluku. Predsjednica vjerovničkog odbora Iva Radonja rekla je kako je odbor zadovoljan ponudom te podsjetila da su do sada na šest natječaja za prodaju tvornice interes za kupnju pokazale samo dvije tvrtke - Unitas iz Zagreba i Frigos Lumen. Unitas je na prvim natječajima ponudio sedam milijuna kuna za kupnju tvornice, no odbor je ponudu odbio. Tvrtka Frigus-Lumen u veljači je uplatila 200.000 kuna jamčevine, a u roku od 30 dana od danas obvezna je uplatiti ostatak. Radnici potražuju oko 12 milijuna kuna, a natječajem za prodaju tvornice nije uvjetovano zapošljavanje bivših radnika. Radonja očekuje kako će ubrzo početi proizvodnja rasvjetnih tijela.Tvornica konca "Dalmatinka Nova" već je gotovo dvije godine u stečaju, a već tri i pol godine u njoj se ne proizvodi.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙