FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 18. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati

BRUXELLES

Povjerenica za pravosuđe Europske komisije Viviane Reding izjavila je u srijedu da je "impresionirana" napretkom koji je Hrvatska učinila u izgradnji svoga pravosudnog sustava. "Mogu reći da sam impresionirana napretkom koji je Hrvatska učinila u izgradnji pravosudnog sustava", izjavila je novinarima povjerenica Reding, nakon što je Komisija na svojoj redovitoj tjednoj sjednici razgovarala o trenutačnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora. Na pitanje dijele li i ostali povjerenici Europske komisije njezino mišljenje, Reding je rekla da ne može o tome govoriti jer je to posao povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, koji će u četvrtak ujutro izvijestiti Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) o stanju hrvatskih pregovora te da ne može predvidjeti kakav će biti prijedlog Komisije vezano uz hrvatsku spremnost za zaključenje pregovora. Fuele je pozvan na taj sastanak u sklopu priprema za raspravu ministara vanjskih poslova zemalja članica, koji se sastaju u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku, a rasprava o Hrvatskoj predviđena je tijekom radne večere.

ZAGREB

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor položila je u srijedu na zagrebačkom Strassmayerovom trgu lovorov vijenac ispred poprsja hrvatskog velikana Ruđera Boškovića povodom 300. obljetnice njegova rođenja, ocijenivši da se "ne radi samo o hrvatskom već svjetskom umu koji je išao ispred svog vremena". "Došli smo obilježiti 300. godišnjicu rođenja ne samo hrvatskog već i svjetskog uma....Ruđer Bošković je išao ispred svog vremena i želimo da to znaju i novi naraštaji", kazala je premijerka u nazočnosti kulturnih i znanstvenih djelatnika te veleposlanika zemalja u kojima je Bošković živio i radio. Dodala je da je jučer na Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Hrvatska u Dubrovniku, Boškovićevom rodnom gradu, govorila o tom hrvatskom isusovcu, znanstveniku, filozofu, matematičaru, fizičaru, astronomu, geodetu, diplomatu i pjesniku, ali i drugim hrvatskim ličnostima kako bi još jednom ukazala da "Hrvatska zaista pripada europskom civilizacijskom krugu".

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u srijedu su svečano ispred Sabornice postavili informativni stalak za promidžbene materijale o Europskoj uniji koji su tiskani u okviru projekta "Osmišljavanje i primjena kampanje za podizanje svijesti o EU" budući da je "dodatna edukacija potrebna svima". "Ono što nam sad predstoji je da upoznamo na objektivan način, dakle ne nikakvim propagandnim floskulama nego činjenicama i stvarnim podacima, hrvatsku javnost s tim što očekuje... Hrvatsku sutra kao članicu EU-a", rekao je Bebić u izjavi za novinare. Istaknuo je da je za glasovanje na referendumu potrebno bolje se upoznati s Europskom unijom te da je "dodatna edukacija potrebna svima", kako saborskim zastupnicima, tako i medijima i građanima. "Svi nedovoljno znamo o Europskoj uniji i što prije priznamo to bolje jer neke ćemo stvari onda lakše riješavati", izjavio je Bebić.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u srijedu s predsjednikom Odbora za europska pitanja Senata Češke Republike Janom Bauerom, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskom saboru, i razgovarao o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om i proširenju bilateralne suradnje Hrvatske i Češke na regionalnoj razini, priopćio je Ured za odnose s javnošću Hrvatskog sabora. "Češka u punoj mjeri podržava ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Hrvatska i Češka dijele mnoge sličnosti, koje nas povezuju. To je i razlog zašto češka javnost vrlo zainteresirano prati završnu fazu hrvatskih pristupnih pregovora", rekao je Bauer. Predsjednik Sabora je izrazio uvjerenje da je "Hrvatska nakon dugih i teških pristupnih pregovora s Europskom unijom nadomak njihovu završetku."

BEOGRAD

Danski Posebni ured za međunarodni zločin (SICO) pristao je pružiti međunarodnu pravnu pomoć srbijanskom državnom odvjetništvu za ratne zločine, koje želi ispitati svjedoke navodnog ubojstva civila u u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. godine, objavljeno je u srijedu u Beogradu. Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine priopćilo je u srijedu da je, u namjeri da provjeri navode medija o počiniteljima i žrtvama tog zločina te ispita sve okolnosti događaja, 28. travnja uputilo SICO-u zahtjev za pomoć u razgovoru s danskim državljanima Janom Wellendorfom, pripadnikom mirovne misije UN u Hrvatskoj. Wellendorf je nedavno izjavio da su danski vojnici gledali masakr nad "starim i hendikepiranim srpskim civilima"' i njegovim zapovjednikom Jorgenom Koldom. Predstavnici srbijanskog državnog odvjetništa također su zatražili da im se omogući nazočnost pri uzimanju izjave od Kaspera Vedsmanda, novinara danske televizijske mreže BT koja je prva objavila Wellendorfovo svjedočenje. Srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević sa svojim će suradnicima nakon priprema otputovati u Kopenhagen, piše u priopćenju, pri čemu nije navedeno kada bi se to trebalo dogoditi.

BEOGRAD

Suđenje četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991. nastavljeno je u srijedu pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu svjedočenjem ondašnjeg liječnika u Lovasu Slobodana Kačara, koji je ustvrdio kako je pružao medicinsku pomoć zatvorenim civilima, kao i preživjelima s minskog polja. Pozvan kao svjedok na prijedlog obrane prvooptuženog Ljubana Devetaka, Kačar je u nastavku dokaznog postupka ustvrdio kako je napad na selo izvršen 10. listopada, a da je Devetaka, kao ravnatelja seoske zadruge, upoznao tri dana kasnije. "Nisam čuo da je netko nešto zapovjedao, niti sam nazočio ikakvim ubojstvima ni zlostavljanima, već sam vidio posljedice toga. Niti sam znao da minsko polje postoji, ni što se događalo u selu", rekao je svjedok te dodao kako je 13 ljudi s minskog polja doveženo kamionom u ambulantu, od kojih je jedan već bio umro. "Svi su imali ozljede od gelera, ne sjećam se da sam vidio ozljede od streljačkog oružja", naveo je Kačar.

PEKING

Kineski premijer Wen Jiabao poručio je u srijedu svom pakistanskom kolegi Jusufu Razi Gilaniju, na početku njegova posjeta Kini, da će ta zemlja zauvijek ostati prijatelj Pakistanu. "Želim istaknuti da će Kina i Pakistan, bez obzira na to kakve promjene nastupile u međunarodnim odnosima, zauvijek ostati dobri susjedi, dobri prijatelji, dobri partneri i dobra braća", kazao je Wen Gilaniju. "Vjerujem da će ovaj posjet dati snažni poticaj prijateljstvu i suradnji dvije zemlje i odvesti to prijateljstvo i suradnju na još višu razinu", dodao je tijekom susreta u Pekingu. Četverodnevni posjet pakistanskog premijera Kini započeo je u utorak o 60. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa i dao je priliku da dvije zemlje pokažu čvrsto prijateljstvo u trenutku dok su odnosi Washingtona i Islamabada ozbiljno narušeni zbog višegodišnjeg skrivanja bivšeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena u Pakistanu, kojeg su američke snage likvidirale početkom svibnja, i nesposobnosti Pakistana da ga uhvati.

SKOLKOVO

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu je ostavio rusku javnost bez odgovora na pitanje hoće li se on ili premijer Vladimir Putin kandidirati sljedeće godine na predsjedničkim izborima no obećao je odluku uskoro. "Za objavu takve odluke odabrao bi se drugi format, a ne konferencija za novinare", kazao je opušteni Medvedev pred oko 800 novinara koliko ih se okupilo na konferenciji za novinare u Skolkovu nedaleko Moskve, dodajući da je objava "vrlo blizu". Na dugoj konferenciji za novinare Medvedev je nastojao ostaviti dojam da su Putin i on saveznici, iako je rekao da se ne slažu u svemu što se protumačilo kao znak da želi da ga se doživi kao vjerodostojnog kandidata za drugi predsjednički mandat. Medvedev je kazao kako će Rusija morati poduzeti protumjere ukoliko se ne postigne sporazum o suradnji s Washingtonom oko sustava proturaketne obrane, što se također tumači njegovim nastojanjem da prikaže vlastitu snagu.

JOHANNESBURG

Južnoafrikanci su u srijedu izašli na birališta na lokalne izbore koji su važan ispit za budućnost vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), suočenog s ogorčenjem nacije nezadovoljne rezultatima koje je ANC ostvario u 17 godina od pada apartheida. Bivši pokret otpora protiv rasističkog režima, ANC je vladajuća stranka koja živi na staroj slavi osloboditelja te je i dalje izborni favorit. Međutim, ogorčeni nefunkcioniranjem javnih službi i bijedom u siromašnim četvrtima, birači bi se mogli okrenuti oporbi ili bojkotirati izbore. Rječit primjer je kašnjenje otvaranja birališta u siromašnoj četvrti Zandspruit blizu Johannesburga zbog prekida električne struje, a nestašice struje i vode uobičajene su u siromašnim naseljima koja žive s gomilama neodvezenog smeća zbog manjkavih komunalnih usluga.

SARAJEVO

Ratni pripadnik pričuvnog sastava policije Bosne i Hercegovine Miralem Macić uhićen je u srijedu u Mostaru pod optužbom za ratni zločin, neposredno nakon što je pušten iz zatvora po izdržanoj dvanaestogodišnjoj zatvorskoj kazni izrečenoj zbog istog kaznenog djela. Državno odvjetništvo BiH potvrdilo je da je izdalo nalog za uhićenje Macića koje su obavili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). "Miralema Macića se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva", objavilo je državno odvjetništvo BiH. Maciću je srijedu istekla dvanestogodišnja zatvorska kazna, na koju je bio osuđen zbog počinjenog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer je tijekom rata na području općine Konjic počinio četverostruko ubojstvo članova obitelji Golubović kada je ubio oca, majku i dvoje male djece.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙