FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama: obnova izraelsko-palestinskih pregovora važnija nego ikad

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 17. svibnja 2011. (Hina) - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak kako je u vrijeme "izvanrednih promjena" koje se odvijaju na Bliskom istoku, "važnije nego ikad" da Izraelci i Palestinci nastave mirovne pregovore.

Predsjednik Obama govorio je u utorak u Bijeloj kući nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom.

Obama je pozvao Izraelce i Palestince da nađu načina "vratiti se za stol" i počnu pregovarački proces o stvaranju dvije države koje će živjeti jedna uz drugu u "miru i sigurnosti", izvijestio je radio Glas Amerike (VoA)

Obama je kazao da će SAD i Jordan nastaviti raditi zajedno kako bi pokušati potaknuti "uravnoteženo i pravedno rješenje" izraelsko-palestinskog sukoba, koji je kralj Abdulah nazvao "središnjim pitanjem na Bliskom istoku".

Predsjednik Obama je rekao da su on i jordanski kralj također razgovarali o situaciji u Libiji, kao i političkoj tranziciji koja se događa u mjestima kao što su Egipat i Tunis. Na sastanku je također bilo riječi o gospodarskoj suradnji SAD-a i Jordana.

Kralj Abdulah bio je ključni protagonist u bliskoistočnim mirovnim pregovorima vođenim pod pokroviteljstvom SAD-a.

U posjet Bijeloj kući, došao je tri dana prije Obaminog sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Washingtonu.

U Jordanu je također bilo političkih prosvjeda poput onih koji su se dogodili u nekoliko arapskih zemalja. Ulični prosvjedi u ožujku potakli su kralja Abdulaha da osnuje povjerenstvo za izmjenu ustava i smijeni nepopularnog premijera.

(Hina) xdh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙