FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan: Zračni vojni napadi na sela u Darfuru

Autor: mhaj
KARTUM , 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Sudanske vojne snage izvele su zračne napade na dva sela u Darfuru, a sudanske vlasti donijele su odluku o ograničenom kretanju humanitarnih djelatnika u zapadnim dijelovima zemlje zbog akcija koje su u tijeku, izvijestili su pripadnici međunarodnih mirovnih misija.

Nasilje u Darfuru, poprištu pobuna uglavnom nearapskih pobunjenika protiv vladinih snaga koje podupire arapska milicija, nešto je manje intenzivno u odnosu na 2003. i 2004. no nastavak napada od prosinca je prisilio desetke tisuća stanovnika da napuste to područje.

Katar je pristao biti domaćinom mirovnih pregovora, no oni su odgođeni zbog pobunjeničkih akcija i stalnih vojnih operacija, a službeni Kartum postupno je ponovno uspostavio kontrolu nad većim gradovima i područjima koja su prije bila u rukama pobunjenika.

Sudanske vojne snage u nedjelju su izvele zračne napade na sela Labado i Ešeraja, na jugu Darfura, izvijestila je zajednička UN-ova i AU-ova mirovna misija (UNAMID). U izvješću stoji kako nema informacija o ljudskim žrtvama, s obzirom na to da je mirovnim snagama u ponedjeljak bio zabranjen pristup u spomenuto područje, a kretanje humanitaraca južnim Darfurom također je ograničeno. "Objašnjeno nam je da je odluka o ograničenjima donesena zbog vojnih operacija i zbog sigurnosnih razloga", stoji također u priopćenju.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙