FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjige o marokanskoj povijesti u Zagrebu tiskane prije 200 godina

Autor: vmrs
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Najveći marokanski dnevnik na francuskom jeziku Matin du Sahara objavio je u ponedjeljak razgovor s hrvatskim veleposlanikom Darkom Bekićem u povodu njegova otkrića knjiga tiskanih u Zagrebu prije 200 godina, a koje su vezane uz marokansku povijest.

Bekić je, prilikom nedavna boravka u Hrvatskoj zbog simpozija o povijesti Mediterana, pretražujući u trezoru Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu pisane izvore o hrvatsko-marokanskim diplomatskim odnosima, pronašao nekoliko knjiga o marokanskoj povijesti i kulturi, o islamskoj civilizaciji i muslimanskoj vjeri, napisanih njemačkom goticom i objavljenih u izdanju Zagrebačke biskupije, potkraj 18. i početkom 19. stoljeća.

Autor tih knjiga, među kojima se posebno ističe životopis proroka Muhameda te povijest dinastije Alaouita koja i danas vlada Marokom, carski je prevodilac i konzul Franjo Dombay koji je pri Zapovjedništvu Austrijske carske vojske u Zagrebu radio kao 'dragoman' (prevodilac i diplomat) te bio zadužen za odnose Beča s bosanskim pašom i Otomanskim carstvom.

Prije premještaja u Zagreb Dombay je desetak godina proveo u Maroku kao prevodilac prvog austrijskog veleposlanika na sultanovu dvoru gdje se temeljito upoznao s marokanskom poviješću i islamskom civilizacijom te prikupio veliku dokumentaciju.

Po otkriću ovih dosad nepoznatih povijesnih izvora, MVPEI je u duhu bilateralnog sporazuma o kulturnoj suradnji i u suradnji s NSB-om, dao izraditi fotokopije najvažnijih Dombayevih djela, a koncem svibnja na prigodnom znanstvenom kolokviju i ceremoniji u nazočnosti marokanskih povjesničara, medija i diplomatskog zbora, te će fotokopije biti predane direktoru Marokanske nacionalne biblioteke.

(Hina) xvm yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙