FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuerk za istaknutiju ulogu Rusije u sigurnosti

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. svibnja 2011.(Hina) - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk sastao se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevom, s kojim je razgovarao o bilateralnim i međunarodnim pitanjima te ulozi Rusije u europskoj sigurnosti.

Kako je priopćeno iz Tuerkova ureda, u središtu razgovora bio je osvrt na bilateralne dogovore koje su dvije države postigle u zadnje vrijeme, a vezani su uz realizaciju projekta ruskog plinovoda Južni tok.

Ruski mediji ističu da je Tuerk u razgovorima s Medvedevom podržao istaknutiju partnersku ulogu Rusije u sigurnosnoj arhitekturi Europe.

Kako je priopćio ured slovenskog predsjednika, Medvedev je Tuerku izložio poglede na rješavanje situacije u Nagornom Karabahu, Moldaviji i Pridnjestru, a u razgovoru su se dotaknuli i razvoja suradnje Rusije, te NATO saveza i Europske unije.

Kako se navodi u priopćenju iz ureda slovenskog predsjednika, Tuerk je podržao stajalište da postojeće Vijeće za suradnju NATO saveza i Rusije uz savjetodavno ulogu dobije i funkciju donošenja odluka, te inicijativu Medvedeva o strateškoj sigurnosti u Europi.

Tuerk je nakon razgovora s Medvedevom izjavio da sigurnosni sustav treba promjene s obzirom na multipolarnost svijeta u kojem živimo, te se složio s važnošću načela neširenja atomskog naoružanja.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙