FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonskoj kinoteci dar iz Hrvatske

Autor: mdam
SKOPLJE, 13. svibnja 2011. (Hina) - Opatijski filmski dokumentarist Egon Raspor darovao je u petak makedonskoj kinoteci originalne fotografije o događajima u Makedoniji na početku 20. stoljeća.

Riječ je o 130 originalnih fotografija koje svjedoče o burnim događajima u toj zemlji od 1900. do 1935.. Među njima su i one o makedonskim ustanicima u borbi za oslobođenje od Turaka, zatim iz Balkanskih ratova, prilikom dolaska srbijanskog osvajača, te fotografije iz svakodnevna života Skopljanaca u to vrijeme. Na primopredaji u kinoteci u Skoplju u nazočnosti brojih kulturnih djelatnika i medijskih predstavnika Raspor, koji je naslijedio slike od tadašnjeg makedonskog dopisnika beogradskoga dnevnog lista "Politike" Borivoja Antića, istaknuo je da slike predaje s velikim zadovoljstvom kako bi se sačuvale za sljedeće naraštaje i poslužile povjesničarima.

Također je najavio da će on snimiti dokumentarac u kojem će se naći videozapisi samih fotografija, njihovo dopremanje u Skoplje i mjesta na kojima su nastale.

Ravnateljica Makedonske kinoteke Mimi Đorđoska-Ilievska je, zahvalivši darovatelju, dodala kako je riječ o kolekciji slika koje su bitan povijesni dokument te važan događaj u hrvatsko-makedonskoj kulturnoj suradnji koja je pojača nakon prošlogodišnjeg održavanja "Dana hrvatskog filma" u Skoplju i Dana makedonskog filma u Zagrebu.

Egon Raspor autor je više putopisnih dokumentarnih filmova koji su prikazani na Liburnia film festivalu.

(Hina) xmda ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙