FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, te je u tom smislu i dopunio Kazneni zakon. Tim se zakonskim rješenjima razrađuje odredba iz prošlogodišnjih promjena Ustava o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva te onih počinjenih u vrijeme pretvorbe i privatizacije. Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji propisuje se katalog tih kaznenih djela, počinjenih u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države. Kaznenim djelima u doba privatizacije smatraju se nesavjesno poslovanje, prouzročenje stečaja, zloporaba položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza i doprinosa i drugih davanja, prijevara, pronevjera, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan rad u službi, primanje i davanje mita, izbjegavanje carinskog nadzora i druga. Ratnim profiterstvom smatraju se kaznena djela kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodajom imovine znantno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države.

ZAGREB

Hrvatski sabor donio je danas novi Zakon o socijalnoj skrbi, po kojemu osnovice za ostvarivanje novčane naknade u sustavu socijalne skrbi više neće biti fiksne, već će se njihov iznos vezati uz proračunsku osnovicu. Novčane naknade tako ostaju 500 kuna, dok se osnovica za pomoć za uzdržavanje samaca vezuje uz liniju siromaštva i povećava s 500 na 600 kuna. Invalidnina za djecu s teškoćama u razvoju ostaje 1.250 kuna, a obiteljima s dvoje i više djece s teškoćama u razvoju omogućuje se da, ne kao sada samo jedan, nego i drugi roditelj može steći status njegovatelja. U slučaju jednoroditeljskih obitelji u kojima je dvoje ili više djece s poteškoćama u razvoju ili su osobe s invaliditetom, osim roditelja, status roditelja njegovatelja može steći i još jedan član obitelji. Predloženim se zakonom jasnije definira imovinski cenzus koji će biti odlučujući za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć. Tako, primjerice, netko tko ima trosobni stan u Zagrebu neće moći biti korisnik socijalne skrbi. Socijalnu pomoć moći će ostvariti osobe ili obitelji kojima ukupna vrijednost imovine ne prelazi 100 proračunskih osnovica (izračunava se svake godine). Zakon je stroži i prema radno sposobnim korisnicima koji odbiju ponuđeni posao, pa bi u takvim slučajevima mogli ostati i bez socijalne pomoći. Korisnici socijalne pomoći morat će se odazivati i na pozive za humanitarni rad, jer bi ako ih odbiju mogli ostati bez pomoći.

ŠIBENIK

Norveški kralj Harald V. i kraljica Sonja i predsjednik RH Ivo Josipović danas su u posjetu Šibeniku, gdje su obišli zgradu budućeg Pomorskog inovacijskog centra iNAVIS, a nakon toga je u Nautičkom centru Prgin kraljica Sonja porinula u more dva katamarana koja je ta šibenska tvrtka izgradila za norveškog naručitelja. Pomorski centar iNAVIS s ciljem uspostave suradnje norveških i hrvatskih tvrtki s područja brodogradnje, transporta, energetike, pogonskih strojeva i raznih tehnologija u pomorstvu zajednički financiraju Kraljevina Norveška i Grad Šibenik. Norveški kralj Harald kazao je kako i Norveška i Hrvatska imaju jako pomorsko naslijeđe i kako je pomorstvo uvijek igralo jaku ulogu u razvijanju čvrstih odnosa između te dvije zemlje. Hrvatska i Norveška blisko surađuju od hrvatske neovisnosti, kazao je kralj Harald V. Posljednjih godina, naglasio je norveški kralj, Hrvatska se brzo razvija a osnutkom iNAVIS centra postat će ravnopravni partner Norveške na području pomorstva. Taj centar, zaključio je kralj Harald, odličan je temelj za razvoj i promidžbu zajedničkih ekspertiza u pomorstvu i ribarstvu. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je kako su Hrvatska i Norveška maritimne zemlje koje su u iNAVIS centru prepoznale zajednički interes. Norveška je, naglasio je, bez sumnje veliki prijatelj Hrvatske koji je kroz projekt pomorsko-inovacijskog centra pronašao još jedan način da pomogne Hrvatskoj, ali i ostvari svoj interes. "Hrvatska more mora prepoznati kao svoju veliku komparativnu prednost i jedan od glavnih medija razvoja. Uspostava iNAVIS-a jedan je od novih oblika jake gospodarske suradnje," kazao je predsjednik Josipović.

ZAGREB

Oporbene parlamentarne stranke kritizirale su danas vladu jer s izvješćem o pregovaračkom poglavlju 23 nije prvo upoznala saborske zastupnike, već strane veleposlanike, a da takav redoslijed "nije normalan" smatraju i u HSS-u, dok HDZ brani vladu i njezine ovlasti da pregovarački proces vodi kako misli da je najbolje za državu. Zoran Milanović (SDP) je novinarima u Saboru izjavio kako nije "ni normalno ni potrebno da su veleposlanici vidjeli izvješće", jer bi ga oni, ističe, ionako vidjeli preko Bruxellesa. "Ovo komentiram s ogradom, ali ako su zaista u izvješću za zaključenje poglavlja 23 izlistani predmeti pojedinih koruptivnih i nekoruptivnih slučajeva onda je to jadno. Tako se ne vodi država", rekao je Milanović, te građane pozvao da takvu vlast promijene na izborima. Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da bi normalnije bilo da se izvješće izravno pošalje u Bruxelles i da se istovremeno izvješće predstavi i javnosti, posebno parlamentu. Za Silvana Hrelju (HSU) "neprihvatljivo je i necivilizirano ponašanje premijerke" da je izvješće prvo izložila veleposlanicima, "jer se radi o nepoštivanju najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela u Hrvatskoj". Ističući da, iako je koalicijski partner u vladi, nije vidio detalje iz izvješća, Josip Friščić (HSS) kaže kako mu nije normalan redoslijed da izvješće prvo vide veleposlanici, a tek onda saborski zastupnici. Naglasio je kako je Nacionalni odbor za praćenje pregovora zamišljen kao tijelo preko kojega sve parlamentarne stranke mogu putem svojih predstavnika doći do spoznaja u trenutku zatvaranja poglavlja. Predsjednik Sabora Luka Bebić (HDZ), pak, ističe da premijerka ima pravo o izvješću obavijestiti "bilo koga", a naročito predstavnike zemalja članica EU koji će u narednom razdoblju svoje vlade izvještavati o napretku Hrvatske u procesu pristupanja EU. "Za mene je normalno da ih obavjesti. Bit će obaviješten i Sabor i hrvatska javnost", poručio je Bebić. Podržao je i stav Ministarstva vanjskih poslova kako nije uobičajeno da se, dok se pregovori još vode, javno objavljuju pregovaračka stajališta.

ZAGREB

Iz pritvora u Remetincu iza 15 sati pušteni su vlasnik i direktor Skladgradnje Slaven Žužul te bivši direktor i član uprave Autoceste Rijeka - Zagreb Josip Prskalo i Zlatko Korpar. Pritvor im je ukinut nakon što je istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić ispitao svih 15 svjedoka u istrazi o navodnim nezakonitostima teškim 11,5 milijuna kuna prilikom gradnje nekoliko dionica i objekata na autocesti Rijeka-Zagreb 2006. Nakon što su svjedoci ispitani više nije postojala opasnost da bi Žužil, Korpar i Prskalo na njih mogli utjecati, zbog čega im je 3. svibnja, uz pokretanje istrage, određen i pritvor. Kada je istraga pokrenuta Korpar i Žužul ponovno su uhićeni, a Prskalo se već nalazio u Remetincu, zbog sumnje da je Hrvatske autoceste oštetio još jednim navodno štetnim ugovorom sa Žužulovom Skladgradnjom. Žužulu je ovo treća afera - prvi put je prije dvije godine, zajedno s Prskalom i još nekim čelnicima HAC-a uhićen zbog sumnji u malverzacije oko bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, a prošle godine zbog sumnji da je sudjelovao u izvlačenju novca iz Brodosplita. Prskalo je od ranije osumnjičen i da je, zajedno s Korparom, HAC oštetio u aferi Fimi media. U posljednjoj istrazi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo bivše čelnike Autoceste Rijeka-Zagreb sumnjiči da su u prosincu 2006. Žužulu platili 11,5 milijuna kuna više od vrijednosti izvedenih radova prilikom proširenja dijela poluautoceste u autocestu Rijeka-Zagreb.

ZAGREB

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić istaknuo je danas na obilježavanju Međunarodne godine šuma kako se Hrvatska može podičiti s dva milijuna hektara šuma te da svi imamo obvezu čuvati šume "koje su naša budućnost i budućnost naše djece". Možemo se podičiti s najljepšim šumama u Europi, u svijetu, možemo biti ponosni na sve naše šumare, ali u svakom slučaju i dati obvezu svima - čuvajte šume, šume su naša budućnost, šume su budućnost naše djece, istaknuo je Pankretić u zagrebačkom parku Zrinjevcu gdje je obilježen Međunarodni dan šuma. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se rijetko koja zemlja u ovom dijelu Europe može podičiti da time da je gotovo pola njenog teritorija pod šumama. Zagreb je omeđen Medvednicom, ima planinu tisuću metara iznad grada gdje se organizira skijaški Svjetski kup, a to nema ni jedan glavni grad u Europi osim Bukurešta, rekao je.

VELIKO TRGOVIŠĆE

Četvrti stručno-znanstveni skup Dani Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća, održava se danas u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Skup na kojem uz izlagače sudjeluju i članovi obitelji Tuđman, otvorio je voditelj Organizacijskog odbora Milan Vuković, koji je pozvao povjesničare da se više bave povijesnim istraživanjima vezanim uz pojmove tzv. "zajedničkog zločinačkog pothvata". Vuković je najavio da će od slijedeće godine ovaj stručno-znanstveni skup organizirati Hrvatski institut za povijest. Govoreći u izlaganju o Josipu Franku u djelima dr. Franje Tuđmana, povjesničar Mato Artuković je istaknuo kako je unatoč negativnoj ocjeni tek u Tuđmanovim znanstvenim djelima otvoren put za objektivno proučavanje Frankova djela. Akademik Petar Strčić smatra kako su u 20. stoljeću postojale "četiri Jugoslavije", ocijenjujuć da ideje 'jugoslavenske nacije' nisu zaživjele, ali su zato gotovo cijelo stoljeće "živjele jugoslavenske države". Na 4. Danima Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća, sudjeluje 25 izlagača , a organizator skupa su Općina Veliko Trgovišće i Organizacijski odbor za održavanje stručno-znanstvenog skupa na čelu s umirovljenim sucem Ustavnog suda RH Milanom Vukovićem.

VELIKO TRGOVIŠĆE

Sudionici četvrtih stručno-znanstvenih susreta "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća", koji se održavaju danas u Velikom Trgovišću, objavili su proglas u kojemu izražavaju zgražanje haaškom presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te odbacuju sudsku inkriminaciju o "zajedničkom zločinačkom pothvatu" - progonu Srba, koji su, navodno, Hrvati izveli nad srpskim stanovništvom u vojno-redarstvenoj akciji "Oluji". Znanstvenici u proglasu podsjećaju kako je Hrvatska međunarodno priznata 1992., kad je postala i članicom UN-a, dok je članicom Vijeća Europe postala 1996., a članicom Atlantskog pakta 2000. Sve to smatraju rezultatom "uspješne pobjede nad srpsko-crnogorskim agresorom od 1991. do 1995.", dok je 15. travnja ove godine Haaški sud to proglasio "zajedničkim zločinačkim pothvatom nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj". Ističu da je povijesna istina da je Hrvatska svoju slobodu i samostalnost obranila od srpsko-crnogorskog agresora, što haaški sud primjenom engleske pravne figure, bez utvrđenja eventualno nekog kaznenog djela, proglašava i osuđuje kvalifikacijom "zajednički zločinački pothvat" hrvatskog vojnog i političkog vodstva. Takvu presudu nazivaju klevetom i laži Sudskog vijeća Haaškog suda, kojom se želi izjednačiti krivnja za nametnuti rat na prostoru bivše Jugoslavije. Smatraju da Hrvatska ne smije prihvatiti takvu presudu, dok bi ju hrvatski narod trebao "odbaciti s indignacijom".

ZAGREB

Međunarodni dan muzeja koji se svake godine obilježava 18. svibnja ove će godine obraditi temu "Muzeji i sjećanje/Predmeti pričaju svoju priču", najavili su iz Muzejsko-dokumentacijskog centra (MDC), organizatora akcije. Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u očuvanju sjećanja i priča kao integralnog dijela kulturne baštine. Muzeji koji o njoj skrbe kako tvrde organizatori, doprinose očuvanju individualnog i kolektivnog sjećanja, a time i povijesti zajednice u kojoj djeluje. Koliko god da je krhka materijalna pojavnost pojedinih muzejskih predmeta, nematerijalnost sjećanja još je osjetljivija kategorija, pa se stoga danas, usporedno s posvješćivanjem važnosti i naravi ove osebujne baštine povećava skrb o njenoj zaštiti. Tome doprinose suvremene tehnologije koje omogućavaju nove pristupe zaštiti zbirki i dokumenata kao i njihovoj obradi, napominju iz MDC-a. Ovom prigodom mnogi su muzeji pokrenuli akciju oživljavanju sjećanja vezanih za neki događaj ili osobu, ukazujući na usvojene identitetske slike, ali i na vrijednosti koje su na granici zaborava. Hrvatski muzeji dali su svoj doprinos i prezentaciji afričke kulture, koju je ove godine svjetska muzejska zajednica pokrenula kao zasebnu temu, želeći ukazati na doprinos afričkog kontinenta kulturnoj baštini čovječanstva.

ZAGREB

Knjigu Dane Mirića "Stepinac u Lepoglavi - zapisi nadbiskupova čuvara", danas objavljenu, predstavili su u Novinarskome domu izdavač "Novi Liber" i urednici biblioteke "Sa zrnom soli" toga izdavača , a izvjestili su i o dvama naslovima koji će se uskoro objaviti u sklopu te biblioteke. Autor Dane Mirić bio je osobni čuvar nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca za njegovih uzničkih dana u Lepoglavi od svibnja 1950. do prvih dana prosinca 1951. i u knjizi pomno bilježi nadbiskupov život u Lepoglavi. Ipak, kako je to rekao urednik Davor Krile, nije riječ o klasičnome dnevničkom zapisu, već o dokumentarističkome slijedu kojim, istaknuo je, autor demistificira mnoge javne mitove o tomu kako je nadbiskup Stepinac bio trovan i maltretiran u lepoglavskome zatvoru. Krile je svjestan da se knjiga, kako je rekao, pojavljuje u procesu posvećenja bl. Alojzija Stepinca i dolaska Svetoga Oca u Hrvatsku, te da će zato izazvati pozornost javnosti, ali tvrdi da nije riječ o knjizi protiv Stepinca nego u prilog istine o njemu. Dodao je da se autor referira isključivo na Stepinčeve uzničke lepoglavske dane te da je pomno istraživao obimnu dokumentaciju kako bi argumentima "skinuo" sa sebe lažnu optužbu da su on osobno i njegovi kolege bili nadbiskupovi ubojice. Na novinarsko pitanje zašto je autor čekao tako dugo i nije objavio knjigu prije, Krile je odgovorio da je Mirić dugo prikupljao dokumente, a dugo su ga tištili i napisi kojima je optuživan da je trovao Stepinca.

ZAGREB

Zagrebački sajam knjiga, na kojemu će sudjelovati više od sto nakladnika čije će se knjige prodavati s popustima od 20 do 70 posto, održat će se od 18. do 28. svibnja u zagrebačkoj knjižari Profil Megastore, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Unatoč recesiji i izostanku gradske i državne financijske potpore, Zagrebački sajam knjiga ide dalje, za što je bio presudan interes nakladnika koji su sajam prepoznali kao važan za funkcioniranje domaće izdavačko-književne scene i mogućnost da poprave svoje financijsko stanje, rekao je Alen Bodor, direktor Zagrebačkog sajma knjiga. Direktor programa Drago Glamuzina najavio je kako će se tijekom deset dana sajma predstaviti skoro četrdeset knjiga, a na promocijama će sudjelovati oko stotinu pisaca i kritičara. Nastojimo obuhvatiti hrvatsku izdavačku produkciju u proteklih šest mjeseci, sva važnija izdanja koja su objavljena nakon Interlibera i Pulskog sajma knjiga, dodao je. Sajam otvara promocija nove knjige Luke Paljetka, "Marin", roman s više od tisuću stranica u dva sveska o Marinu Držiću. U programu "Knjiga ispod čekića" posvećenom domaćim proznim novitetima predstavit će se još, među ostalim, knjige Željane Giljanović ("Tajkun"), Zorana Roška ("Ljepota jede ljude"), Nikice Petkovića ("Kako svezati cipele") i Stanka Andrića ("Zavičajna čitanka").

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će od 1. lipnja u Zagrebu parkiranje biti jeftinije između 15 i 22 posto. Gradonačelnik Bandić je novinarima rekao da će o tome biti na vrijeme informirani jer će u ponedjeljak ili utorak biti konferencija za novinare na kojoj će sve saznati. Najavio je da će predložiti smanjenje cijene za sat vremena parkiranja između 15 i 22 posto te promjene u vremenu zadržavanja u pojedinoj zoni, rekao je Bandić. Dodao je da su u svakom slučaju "sve one mjere koje su poduzeli u zadnjih godinu dana rezultirale time da imamo mjesta u centru grada".

ZAGREB

Zagrebačka Palača pravde, sjedište Općinskog građanskog suda, jutros je ispražnjena i pretražena zbog lažne dojave o bombi, doznaje se u policiji. Anonimna dojava da je u zgradu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda postavljena bomba primljena je telefonom oko 9,20 sati. No, protueksplozijskim pregledom koji je okončan iza 13 sati, utvrđeno je da je dojava lažna, kažu u policiji. Dojave o postavljenoj bombi u Palači pravde postali su sve učestalije, a iako su se uvijek pokazale lažnima protueksplozijski policijski odjel mora isprazniti cijelu zgradu u Vukovarskoj ulici i detaljno je pretražiti. Kako je za ulaz u sudsku zgradu neophodno proći vrlo detaljan sigurnosni pregled u policiji sumnjaju da lažne dojave telefonski upućuju osobe koje na taj način žele izbjeći pojavljivanje na sudu ili odgoditi rješavanje svog slučaja. Nedavno je uz Općinski građanski sud u Vukovarskoj u isto vrijeme, također zbog lažne dojave, ispražnjena i zgrada zagrebačkog Općinskog kaznenog suda u Ilici, podsjećaju u zagrebačkoj policiji.

ZAGREB

Istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda priveden je 32-godišnji Zagrepčanin koji je nakon višemjesečnog psihičkog maltretiranja napao i teško ozlijedio 71-godišnju majku. Psihička tortura sina nad majkom u stanu na zagrebačkoj Trešnjevci trajala je gotovo šest mjeseci, a nasilje je, prema policijskim podacima, kulminiralo početkom svibnja kada je sin nasrnuo na majku i teško je ozlijedio. No, ona ni tada nije zvala policiju, a nasilnika je odlučila prijaviti tek nakon posljednje svađe, tjedan dana nakon što ju je ozlijedio. U policijskoj kaznenoj prijavi 32-godišnji Zagrepčanin tereti se za dva kaznena djela - nasilničko ponašanje i nanošenje teške tjelesne ozljede, izvijestila je policija.

SPLIT

Splitska je policija jučer na autobusnom kolodvoru uhitila muškarca (28) kod kojega su pronašli 1028 grama amfetamina - speeda, priopćila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Vrijednost droge procjenjuju na 200 tisuća kuna. Kako je kazala policijska glasnogovornica, 28-godišnjaka je policija zaustavila i legitimirala. Učinio im se sumnjiv, pa su ga pretražili i kod njega pronašli paket u trakom oblijepljenoj vrećici. Još se ne zna kome je muškarac (28) imao namjeru predati speed. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

KOPRIVNICA

Noćašnji neuspio pokušaj provale u KTC trgovački centar, koji se nalazi u koprivničkoj poslovnoj zoni, rezultirao je nakratko prekidom računalne komunikacije između poslovnih subjekata Podravke. Kako se doznaje u koprivničkoj policiji, nepoznati počinitelj protekle je noći provalio u prostorije KTC trgovačkog centra iz kojeg se udaljio odmah nakon uključenja alarma. Neslužbeno se pak doznajemo kako je provalnik prethodno želio onesposobiti alarm trgovačkog centra prekidanjem vodova, ali je ušao u krivi šaht te prekinuo vod koji služi za komunikaciju Podravkinih skladišta, Belupa i ostalih poslovnih subjekata. Iz Podravke jutros kažu kako su odmah nakon prekida računalne komunikacijske veze uspostavljene aternativne komunikacijske veze te su u kratkom vremenu nastavljeni svi poslovni procesi. Unatoč 'nemiloj' situaciji proizvodni planovi bit će u potpunosti ispoštovani, a ova nezgoda nije poremetila proizvodni proces niti jednog pogona, rekao je glasnogovornik Podravke, Vedran Šimunović.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙