FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Dane Mirića "Stepinac u Lepoglavi"

Autor: ipet
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Knjigu Dane Mirića "Stepinac u Lepoglavi - zapisi nadbiskupova čuvara", danas objavljenu, predstavili su u Novinarskome domu izdavač "Novi Liber" i urednici biblioteke "Sa zrnom soli" toga izdavača , a izvjestili su i o dvama naslovima koji će se uskoro objaviti u sklopu te biblioteke.

Autor Dane Mirić bio je osobni čuvar nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca za njegovih uzničkih dana u Lepoglavi od svibnja 1950. do prvih dana prosinca 1951. i u knjizi pomno bilježi nadbiskupov život u Lepoglavi.

Ipak, kako je to rekao urednik Davor Krile, nije riječ o klasičnome dnevničkom zapisu, već o dokumentarističkome slijedu kojim, istaknuo je, autor demistificira mnoge javne mitove o tomu kako je nadbiskup Stepinac bio trovan i maltretiran u lepoglavskome zatvoru.

Krile je svjestan da se knjiga, kako je rekao, pojavljuje u procesu posvećenja bl. Alojzija Stepinca i dolaska Svetoga Oca u Hrvatsku, te da će zato izazvati pozornost javnosti, ali tvrdi da nije riječ o knjizi protiv Stepinca nego u prilog istine o njemu.

Dodao je da se autor referira isključivo na Stepinčeve uzničke lepoglavske dane te da je pomno istraživao obimnu dokumentaciju kako bi argumentima "skinuo" sa sebe lažnu optužbu da su on osobno i njegovi kolege bili nadbiskupovi ubojice.

Na novinarsko pitanje zašto je autor čekao tako dugo i nije objavio knjigu prije, Krile je odgovorio da je Mirić dugo prikupljao dokumente, a dugo su ga tištili i napisi kojima je optuživan da je trovao Stepinca.

Urednik Boris Pavelić najavio je pak da će krajem svibnja iz tiska izići knjiga novinara i rock kritičara Ante Perkovića "Sedma republika - pop kultura u yu raspadu" koja, smatra Pavelić, svojim sjajnim stilom dokida predrasude da je pop kutura nešto marginalno. Izdavač Slavko Goldstein napomenuo je da će ta knjiga biti objavljena i u koprodukciji s beogradskim "Službenim glasnikom".

Prvih dana lipnja u istoj biblioteci bit će objavljena i knjiga novinara Vladimira Matijanića "Kerum i propadanje Splita" koja će, kako je rekao urednik Ivica Đikić, ukazati na sve ono što se dogodilo u Splitu u zadnje dvije godine otkako je gradonačelnik toga grada Željko Kerum. Ustvrdivši da je "Kerum jedna od najzloćudnijih pojava u hrvatskome političkom životu", Đikić je ocijenio da to javnost ne primjećuje budući da se o njegovu životu i radu piše kao da je riječ o estradnoj zvijezdi, a ne o političaru za čijega je vladanja u Splitu, kako tvrdi, nepotizam raširen do krajnjih razmjera.

Đikić je rekao kako je siguran da je Split preozbiljan grad da bi njegovi problemi bili nezapaženi i zato uvjeren da će to stanje u Splitu biti predmet brojnih i ozbiljnih istraživanja kada Hrvatska uđe u Europsku uniju.

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙