FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština:Prosvjedi uz dolazak šefa srpskog pregovaračkog tima

Autor: brad
PRIŠTINA, 12. svibnja 2011. (Hina) - Prosvjedi i sukobi kosovskih prosvjednika s policijom popratili su u četvrtak dolazak šefa srbijanskog pregovaračkog tima za dijalog s Kosovom Borislava Stefanovića u Prištinu, kamo je stigao na prve razgovore između dviju strana u tome gradu od rata na Kosovu 1998-99.

Stefanović, koji je nakon dolaska u Prištinu imao kraći razgovor u američkom veleposlanstvu, sa suradnicima je potom posjetio Laplje Selo, 10 km južno od Prištine, gdje je razgovarao s političkim predstavnicima tamošnjih Srba. Nakon toga šef srbijanskog pregovaračkog tima vratio se u Prištinu gdje će, kao prvi srbijanski dužnosnik u posljednjih desetak godina, razgovarati s predstavnicima kosovskih Albanaca. Prema najavama, on bi trebao razgovarati s kosovskim potpredsjednikom vlade Hajredinom Kucijem te također sa svojom kolegicom i potpredsjednicom vlade Editom Tahiri, u sklopu priprema za četvrti krug razgovora u Bruxellesu koje su Priština i Beograd pokrenuli u ožujku pod okriljem Europske unije.

Oko zgrade kosovske vlade okupili su se pristraše oporbenog pokreta "Samoopredjeljenje", koji su prilikom dolaska Stefanovića kamenjem gađali sjedište vlade. Uz to je oštećeno nekoliko policijskih automobila, a na neke je bačena crvena boja.

Najmanje je četvero prosvjednika ozlijeđeno tijekom intervencije policije koja je pokušala rastjerati prosvjednike.

Teme dijaloga Prištine i Srbije pod okriljem Bruxellesa praktična su pitanja koja se tiču posebice olakšavanja prelaska granica, telekomunikacija, trgovine i zrakoplovstva.

Kosovski premijer Hashim Thaci u međuvremenu je izjavio kako je dijalog oličenje europskih vrijednosti te da je pokrenut u cilju poboljšanja dobrosusjedskih odnosa. Također je ocijenio da današnji posjet predstavlja i srpsko priznanje kosovske neovisnosti istaknuvši kako "službeni posjet srpskih dužnosnika predstavlja nov početak odnosa između dviju republika. "Mislim da je to jedan novi početak i srbijansko pravno priznanje Kosova. Moguće je da će u budućnosti kosovski dužnosnici češće posjećivati Beograd. Ovo su napori koje naše dve zemlje čine radi dobrosusjedske suradnje. Želimo približiti stajališta i pripojiti se NATO-u i EU", kazao je Thaci.

U intervjuu kosovskom dnevniku Koha Ditore od četvrtka Stefanović je rekao kako Srbija drži "ključ" rješenja pitanja Kosova. Kosovo ne može bez nas postati dijelom međunarodnih institucija, istaknuo je Stefanović.

Kosovo je u veljači 2008. proglasilo neovisnost i to smatra nepovratnim procesom, dok Srbija i dalje Kosovo smatra svojom južnom pokrajinom.

(Hina) xbb/xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙