FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignut konsenzus o nastavku postupka znanstvene verifikacije antropocena

Autor: macu
LONDON/ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Međunarodna interdisciplinarna znanstvena konferencija o antropocenu kao novoj epohi geološke povijesti Zemlje, koju je u Burlington Houseu, sjedištu Royal Societyja, engleske inačice akademije znanosti, sazvalo renomirano londonsko Geološko udruženje zaključena je sinoć u Londonu.

Iako konferencija nije bila sazvana u svrhu prihvaćanja formalnih zaključaka o nastupanju antropocena kao nove geološke epohe, među sudionicima je postignut konsenzus o velikoj važnosti nastavka postupka znanstvene stratigrafske verifikacije antropocena, izjavio je jutros za Hinu jedan od sudionika konferencije Davor Vidas. Izrazom "antropocen" želi se upozoriti na postupno sve veći, a sad već moguće i odlučujući utjecaj čovjeka na stanje Zemljinog sustava, dodao je.

Konferencija je okupila veći broj vodećih stručnjaka u raznim znanstvenim disciplinama iz više europskih zemalja, Sjedinjenih Država i Australije, od kojih je deset, uključujući i Paula Crutzena, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju za otkrića povezana uz Zemljin ozonski omotač, bilo pozvano da održe plenarna izlaganja.

Među pozvanim izlagačima, kao predstavnik discipline međunarodnog prava na konferenciji je bio hrvatski znanstvenik, profesor Davor Vidas, sada direktor Odjela za pravo mora Instituta Fridtjof Nansen u Oslu, koji je održao završno izlaganje na konferenciji, o povezanosti antropocena i razvoja međunarodnog prava mora.

Konferencija u Londonu potaknuta je time što sve veći broj istaknutih geologa stratigrafa smatra da je Zemlja, nakon više od jedanaest tisuća godina epohe holocena - razdoblja klimatske stabilnosti čime je bitno omogućen dosadašnji razvoj ljudske civilizacije - vjerojatno već ušla u novu epohu svoje, četiri i pol milijardi godina dugačke povijesti, rekao je Vidas.

U svrhu da se zaključi je li Zemlja i dalje u epohi holocena, ili je već u novoj epohi do koje su dovele posljedice ljudskih djelatnosti, osnovana je u sklopu Međunarodne komisije za stratigrafiju Radna skupina za antropocen, čime je nedavno i formalno započet znanstveni postupak verifikacije antropocena.

Međunarodna Radna skupina za antropocen sastavljena je od dvadesetak pozvanih stručnjaka za geologiju, ali i drugih znanstvenih disciplina, među kojima Davor Vidas sudjeluje s obzirom na znanost međunarodnog prava i moguće pravne implikacije antropocena.

(Hina) xmc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙