FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

RIJEKA - Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izjavila je nakon današnjeg sastanka sa čelništvom primorsko-goranskog HDZ-a u Rijeci, kako je dosadašnje čelništvo ove i splitsko-dalmatinske županijske organizacije HDZ-a promijenjeno s prvim i najvažnijim ciljem da HDZ "još jači, hrabriji i odlučniji ide u pripremu za izbore i borbu protiv korupcije i kriminala te kako bismo ukazivali na sve nepravilnosti, svugdje, u svim strankama i na svim područjima". Na Nacionalnom vijeću HDZ-a smo jednoglasno donijeli odluke o raspuštanju tih dviju županijskih organizacija HDZ-a i učinili smo to javno, a ne kao neke druge stranke koje mijenjanju i čelnike stranaka a to ne čine javno, rekla je novinarima Kosor. Sve razloge tih promjena ne moramo podastirati i objašnjavati, dodala je. Premijerka Kosor je također istaknula kako Vlada daje punu potpora zakonima koje je pripremilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i ministar Radovan Fuchs. Ti zakoni moraju mijenjati neke načine ponašanja u Hrvatskoj, kazala je. Odgovarajući na pitanje o očekivanjima rješenja prijepora o tim zakonima premijerka Kosor je kazala da će se danas na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj je ministar, vidjeti kako će reagirati socijalni partneri. Na novinarsko pitanje o mogućem postojanju tzv. crnog fonda unutar stranke iz kojeg je, po pisanju nekih medija, početkom 2008. isplaćivan novac 'na ruke' nekim članovima mladeži HDZ-a za volontiranje u izbornoj kampanji , Kosor je istaknula: "Od kako sam ja predsjednica stranke nitko nije dobio ni lipe ni iz kakvoga takvog fonda."

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu predlaže Vladi Republike Hrvatske da iz daljnje procedure povuče nacrte prijedloga "paketa" triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti te da osnuje radnu skupinu koja će pokrenuti izradu nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja te da tu strategiju uputi Hrvatskome saboru, kao i da pristupi izradi novih zakonskih rješenja. Prijedlozi su to što ih je senat jednoglasno podržao na jučerašnjoj sjednici, a o njima su na konferenciji za novinare danas izvijestili rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš i prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Ksenija Turković. Senat tako predlaže Vladi da radnu skupinu čine kompetentni službeni predstavnici vodećih nacionalnih institucija u području visokog obrazovanja i istraživanja uz druge predstavnike političkih i društvenih struktura, a izražava i punu spremnost da djelatno sudjeluje u svim etapama rada na nacionalnoj strategiji i novom zakonodavstvu.

RIJEKA - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je svečano otvorila novi objekt studentske prehrane u sveučilišnom kampusu na Trsatu u Rijeci, vrijedan 57 milijuna kuna. Direktor Studentskog centra u Rijeci, ustanove koja će njime upravljati, Dinko Jurjević, kazao je da objekt ima 750 sjedećih mjesta, dvije samoposlužne linije, površine je 7240 četvornih metara, te ima garažu sa 100 parkirnih mjesta. Troškovi izgradnje bili su 57 milijuna kuna a financijski su ih pokrili vlada, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i riječko Sveučilište. Premijerka Kosor je istaknula da će vlada svakako poduprijeti izgradnju objekata za studentski smještaj, naredni korak u izgradnji riječkog kampusa. Izvijestila je da je preko nadležnog ministarstva uloženo 22 milijuna kuna u subvencioniranje studentske prehrane i smještaja u studentskim domovima i privatno. Izrazivši uvjerenje da će Hrvatska ostvariti cilj završetka pregovora za ulazak u EU do kraja lipnja, premijerka je ocijenila kako se ulaskom u EU, otvaraju velike mogućnosti za mlade na području obrazovanja i posla. Tijekom pregovora obavili smo ogroman posao ispunjavajući više od 120 mjerila te poduzeli značajne i nepovratne reforme, navela je. Premijerka je istaknula kako je Vlada u protekle dvije godine kroz razne projekte na područje Primorsko-goranske županije uložila više od 4,3 milijarde kuna. Rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin kazao je da ovo Sveučilište želi biti moderno i dinamično te ući među 500 najboljih europskih sveučilišta.

ZAGREB - Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić primio je danas branitelje koji zbog presuda hrvatskim generalima već 23 dana štrajkaju glađu, te ih pokušao uvjeriti da prekinu štrajk glađu i podupru pravnu bitku za pobjedu nad haaškim optužnicama. Kako je Đakić izjavio novinarima u Hrvatskome saboru, braniteljima je pokušao objasniti da štrajkom glađu teško mogu pomoći generalima koji i sami traže da se ne organiziraju prosvjedi. Razgovarali smo o i o njihovom prijedlogu da se ukine abolicija svima koji su u Hrvatskoj abolirani, rekao je Đakić dodavši kako im je pokušao objasniti da abolicija ne uklanja izuzeće od odgovornosti svih koji su počinili ratni zločin. Uvjeravao ih je da će tiha diplomacija i pravni subjekti koji će se boriti za dokazivanje pred drugostupanjskim sudom otkloniti optužbu o udruženom zločinačkom pothvatu koji je stavljen na teret Hrvatskoj, hrvatskim generalima i tadašnjem političkom vrhu. Razgovarali smo o svim detaljima koji su aktualni u današnjoj političkoj i pravnoj bitci Republike Hrvatske, rekao je Đakić. Zamolio sam ih da prekinu štrajk glađu i da zajedno sa svima u hrvatskim političkim vodama te predsjednicom vlade podupru pravnu bitku za pobjedu nad strašnim optužnicama, kazao je Đakić izrazivši nadu da će branitelji prekinuti štrajk glađu.

ZAGREB - Nema više ulaznica za molitveno bdijenje pape Benedikta XVI. s mladima na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, jer su po hrvatskim biskupijama podijeljene sve 23 tisuće ulaznica, koliko je bilo predviđeno za taj susret, rečeno je danas u Tajništvu odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja. Neslužbeno se doznaje da oko polovice mladih na bdijenje sa Svetim Ocem dolazi iz Zagrebačke nadbiskupije. Oni koji se pak nisu prijavili za molitveno bdijenje sa Svetim Ocem 4. lipnja na glavnom zagrebačkom trgu, koje počinje u 19,30 sati, kako kažu u tajništvu odbora, ne trebaju nazivati za prijavu i ulaznice, jer će svi koji žele, bez obzira na godine, moći na trgu ispred katedrale i na Kaptolu pratiti putem videozidova i razglasa sve što se događa na trgu. Osim toga, Sveti Otac će se, kad bude odlazio s trga, Kaptolom provesti papamobilom. U tajništvu napominju kako su potrebne prijave i ulaznice za misu 5. lipnja u 10 sati na zagrebačkom Hipodromu u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji, središnjeg događaja Papina pohoda Hrvatskoj, kad će na kraju mise Benedikt XVI. predvoditi molitvu Kraljice Neba. Prijave za misu na zagrebačkom Hipodromu preko župa primat će se do 14. svibnja.

ZAGREB - Bivši general Vladimir Zagorec svjedočit će na trećem suđenju Marku Nikoliću, u odsutnosti optuženom za ubojstvo "kralja poker automata" Vjeke Sliška, jer je Sliškov šogor Mijo Kovčo na zagrebačkom Županijskom sudu danas ponovio da mu je Zagorec ispričao kako je ubojstvo naručio poduzetnik Hrvoje Petrač. Priču o Petračevoj ulozi u ubojstvu vođe jednog od zagrebačkih kriminalnih klanova iz 90-ih godina, koju je navodno čuo od Zagorca, Kovčo je već ispričao na suđenju Nikici Jelaviću u rujnu 2009. No, kada je dva mjeseca kasnije doveden na svjedočenje Zagorec je Kovčine riječi odbacio kao neistinite, rekavši da s njim uopće nije želio razgovarati o Sliškovom ubojstvu. Petrač i Zagorec bili su bliski prijatelji, no razišli su se nakon što je Petrač organizirao otmicu Zagorčeva sina. Kasnije je protiv njega svjedočio u aferi dragulji, zbog koje je nekada najodlikovaniji hrvatski general ostao bez čina i odličja te je također završio u zatvoru. U današnjem iskazu Kovčo je ponovio da se sa Zagorcem 2006. sastao u Beču, no za razliku od prvog svjedočenja otkrio je da ih je povezao splitski policajac Mario Perić, daljnji rođak Zagorčeve supruge. Zbog toga bi, krajem lipnja, uz Zagorca i Perić trebao svjedočiti na ponovljenom suđenju Nikoliću, kojemu je ranija osuđujuća, a potom i oslobađajuća presuda ukinuta odlukom Vrhovnog suda. Kovčo je u današnjem svjedočenju rekao i da je nedugo prije Sliškova ubojstva na Sljemenu vidio Petrača u društvu Jammesa Cappiaua, Nizozemca koji je u "kralja poker automata" ispalio više hitaca iz pištolja na zagrebačkom Cvjetnom trgu u ožujku 2001. Nekoliko trenutaka kasnije Cappiaua je likvidirao Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić koji je zbog toga odslužio devetogodišnju zatvorsku kaznu.

ZAGREB - Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je danas u Saboru da će pitanje opoziva neposredno izabranih načelnika, gradonačelnika i župana vlada urediti zakonom koji regulira izbor tih čelnika općina, gradova i županija, a ne Zakonom o jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kako je to predlagao dio zastupnika. "To će pitanje biti riješeno jedinim, da tako kažem, prirodnim putem, prirodnim zakonom, znači zakonom o izborima čelnika izvršne vlasti na lokalnoj i regionalnoj razini, jer ako se tim zakonom uređuje njihov izbor, onda je logično da se tim zakonom uredi i njihov opoziv", poručio je Mlakar u završnom osvrtu na raspravu o prijedlogu novoga zakona o referendumu. Dodao je kako je vlada stava da pitanje opoziva treba "izmaknuti od usporedbe" s održavanjem referenduma, već uvesti novi institut izbornog opoziva na lokalnoj razini. Odgovarajući na prozivke dijela zastupnika da vlada kalkulira s rokovima za raspisivanje i održavanje referenduma, Mlakar je rekao kako se vlada na rok od 120 dana do donošenja referendumske odluke odlučila zbog ustavnih stanki u saborskom zasjedanju, a kako se ne bi dogodilo da zahtjev za raspisivanje referenduma dođe tik pred raspuštanje parlamenta ili stanku. Ponovio je i da će, po predloženom, jedna trećina članova općinskih ili gradskih vijeća te gradskih i županijskih skupština samo inicirati raspisivanje tzv. lokalnog referenduma, a da će konačnu odluku hoće li se referendum raspisati ili ne donositi natpolovična većina.

ZAGREB - Predložene izmjene Zakona o parničnom postupku (ZPP) koji je zastupnicima u Hrvatskom saboru uoči završetka prijepodnevne rasprave predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, trebale bi, kako je rekao, procesno pravo učiniti bržim i efikasnijim. Njima se, među ostalim, uvodi mogućnost tonskog snimanja glavne rasprave, čime se znatno olakšava te čini vjerodostojnijim dokazni postupak. Važna novina je i uvođenje instituta tužbe za zaštitu kolektivnih interesa i prava kojom se određenim udrugama, tijelima, ustanovama ili drugim organizacijama koje su osnovane u skladu sa zakonom, a koje se u sklopu svoje registrirane djelatnosti bave zaštitom zakonom utvrđenih kolektivnih interesa i prava građana, pruža posebna pravna zaštita prema standardima Europske unije. Uvodi se i zabrana višekratnog ukidanja presuda u posebnim postupcima pa se u takvim predmetima prvostupanjska presuda može ukinuti samo jedanput.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da su odnosi unutar Kukuriku koalicije "odlični" te da ih "nikakve izjave neće narušiti". Jakovčić je to rekao komentirajući tekst u "Globusu" u kojem je predsjednik HNS-a Radimir Čačić, osvrćući se na izjave potpredsjednika IDS-a Damira Kajina da narodnjaci žele "više nego što im realno pripada i više nego što bi trebali dobiti", izjavio kako se "mnogi u HNS-u pitaju ima li uopće potrebe da IDS bude u (Kukuriku) koaliciji", budući da ona "može postići isti rezultat sa ili bez IDS-ovih glasova". "Obje izjave, i Kajinova i Čačićeva ući će u povijest hrvatske političke misli i pomno će ih proučiti mnogi veliki analitičari hrvatske političke misli", ironično je rekao Jakovčić, dodavši kako su "odnosi unutar Kukuriku koalicije odlični, na primjerenoj razini i nikakve izjave ih neće narušiti". Predsjednik IDS-a ustvrdio je kako je činjenica da se unutar Kukuriku koalicije nikada nije razgovaralo o mjestima u vladi ili podjeli mjesta na izbornim listama za parlament. "Ni službeno, ni neslužbeno osobno ni s kim od čelnika drugih stranaka u Kukuriku koaliciji o tome nisam razgovarao", rekao je Jakovčić. Ustvrdio je kako su IDS-ovi odnosni s HNS-om, bez obzira na Čačićeve izjave, odlični te da će se s njihovim predstavnicima sastati već u četvrtak na međunarodnoj konferenciji liberala koju organizira IDS. "Na konferenciju je trebala doći potpredsjednica HNS-a Vesna Pusić, ali ne dolazi zbog bolesti i ispričala se zbog nedolaska. Otklonila je sve sumnje da u Poreč ne dolazi zbog nekakvog sukoba između naših dviju stranaka. Sukoba nema", kazao je Jakovčić.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice na čelu s predsjednikom Antom Sanaderom u povodu Dana vatrogastva koji se tradicionalno obilježava na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, te u povodu obilježavanja 135. godišnjice organiziranog vatrogastva u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Izaslanstvo je predsjednika Josipovića izvijestilo o ustroju i radu vatrogasne zajednice, a tijekom razgovora ocijenjeno je da je hrvatsko vatrogastvo odlično organizirano te da vrlo uspješno djeluje u prevenciji i gašenju požara, ali je istaknuto i njegovo opće društveno značenje. Članovi izaslanstva posebno su istaknuli kako se moraju iskoristiti sve mogućnosti u vezi s daljim unaprjeđenjem rada vatrogasne zajednice, navodi se u priopćenju. Hrvatska vatrogasna zajednica predstavlja stručnu i nestranačku udrugu Vatrogasnih zajednica županija i Grada Zagreba u koju je putem 248 vatrogasnih područja, općina i gradova udruženo 95 profesionalnih i 1880 dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi.

ZAGREB - Na zagrebačkom Sveučilištu održava se danas okrugli stol "Znanost i inovacije", na kojemu sudjeluju predstavnici gospodarstva i znanstveno-istraživačkog sektora, kako bi se izgradila partnerstava između znanstveno istraživačkih ustanova i gospodarskih tijela kroz predstavljanje njihovih kompetencija, stručnosti i usluga te se analizirala potreba za suradnjom. Skup je organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u prostorima Sveučilišta u Zagrebu, a istoimeni okrugli stol već je održan na osječkom i splitskom sveučilištu. Okrugli stol "Znanost i inovacije" financira se sredstvima instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije te se provodi u okviru Fonda za ulaganje u znanost i inovacije. Program je namijenjen jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz poticanje suradnje između znanosti i industrije. Do sada je u sklopu programa dodijeljeno ukupno 2.624.706,05 eura za aktivnosti transfera tehnologije i komercijalizacije rezultata istraživanja, koja se provode na ustanovama visokog obrazovanja i znanstvenim institutima. Ravnatelj Uprave za znanost pri Ministarstvu znanosti Hrvoje Meštrić naglasio je kako je zadaća okruglog stola poticanje suradnje i partnerstva radi prijave na natječaje za dodjelu sredstava iz Fonda za ulaganje u znanost i inovacije te drugih izvora financiranja.

ZAGREB - Književnica Julijana Matanović u koautorstvu s liječnicom Ankom Dorić napisale su knjigu po naslovom "One misle da smo male" koja je nominirana za nagradu Mali princ za najbolju knjigu u regiji objavljenu u 2010. godini, priopćio je izdavač Mozaik knjiga. Autorice su pokušale približiti mladima problem Humanog papiloma virusa (HPV), spolno prenosive bolesti među mlađom populacijom, a nagradu dodijeljuje Društvo prijatelja knjige iz Tuzle. Za ovogodišnju nagradu nominirano je osam knjiga iz zemlje i inozemstva, a pored izbora najbolje dječje knjige u regiji, birat će se i najbolji dječji literarni radovi nakon što se raspiše natječaj za učenike osnovnih škola o temi "Pismo malom princu". Knjiga "One misle da smo male", objavljena je u studenom prošle godine, uskoro će biti objavljeno treće izdanje, a u pola godine od izlaska rasprodana je u 3000 primjeraka i predstavljena u dvadesetak hrvatskih gradova. Da bi se problem HPV-a približio mladoj populaciji, književnica i liječnica stvorile su zanimljivu priču o jednoj ženskoj sudbini s kojom se isprepleće stručno medicinsko štivo.

ZAGREB - Don Ivan Grubišić predstavio je danas u Zagrebu Savez za građansku i etičku Hrvatsku koji nema ni ideološko, ni političko-stranačko niti konfesionalno opredjeljenje već građanima želi ponuditi alternativu dosadašnjem vođenju politike i države te rehabilitirati etiku i moral u Hrvatskoj. "Uvjeren sam da nešto treba učiniti i da moram dati svoj doprinos, ne bavljenjem stranačkom politikom koja se pretvorila u puke interese grupe, već kroz nastojanja da se promijeni načinu vođenja društva", rekao je Grubišić na konferenciji za novinare. Naglasio je kako će u narednom razdoblju pokušati okupiti što više aktivnih članova, pri čemu su dobrodošli i pojedinci članovi političkih stranaka ako bi savezu pristupili kao privatne osobe, a ovisno o interesu, koji je prema Grubišićevim riječima već sada velik sudeći prema odazivu na društvenim mrežama, Savez bi izašao i na predstojeće parlamentarne izbore. Savez se tako zalaže za dokidanje svih privilegija u politici te zastupničku plaću u visini dviju prosječnih plaća u državi što je, kaže Grubišić, preduvjet za kvalitetnu selekciju kadrova, koja dosad nije postojala jer su privilegije i osobni interes bili mamac za ulazak u politiku.

ZAGREB - Od svake prodane litre tekućine za pranje vjetrobranskih stakala vozila, INA Autoglas ljetni, bit će donirano 20 lipa SOS Dječjem selu Hrvatska, rečeno je danas na konferenciji za novinare u prostorijama tvrtke Maziva Zagreb gdje je predstavljena akcija. Akcija se provodi od 1. svibnja do 30. rujna ove godine na Ininim benzinskim postajama, a cilj joj je prikupljanje novčanih sredstava radi podrške razvoju suvremene udomiteljske skrbi za djecu te promocija udomiteljstva kao vrhunske humane geste, rekao je predsjednik Uprave Maziva Marin Picukarić. "Prikupljena sredstva pomoći će da se djeci koja odrastaju bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigura što bezbrižnije odrastanje. Ujedno nam je cilj i podići razinu svijesti o problemu nezbrinute djece te potaknuti i naše vjerne potrošače da kupnjom INA Autoglasa ljetnog pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija - našim najmlađima", istaknuo je Picukarić.

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović uručio je danas u Ministarstvu obrane RH hrvatskoj reprezentativki u streljaštvu, Snježani Pejčić, Ugovor o dragovoljnom služenju vojnog roka te Ugovor o službi u Oružanim snagama RH u statusu djelatnog vojnika, priopćio je danas MORH. Prijam sportašice Pejčić u djelatnu vojnu službu u Oružanim snagama RH temelji se na Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Hrvatskoj između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koji je potpisan 3. rujna 2010., a kojim se, uz ostalo, predviđa i mogućnost zapošljavanja vrhunskih i kategoriziranih sportaša u MORH-u i OS RH. Dobrodošlicu sportašici Snježani Pejčić u MORH i Oružane snage RH poželio je ministar obrane Davor Božinović, istaknuvši kako je Sporazum o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Hrvatskoj između MORH-a i Hrvatskog olimpijskog odbora na dobrobit Ministarstva obrane i vrhunskih sportaša. "Ovim Sporazumom Ministarstvo obrane će vrhunskoj sportašici Snježani Pejčić u okviru svojih mogućnosti kao državna institucija omogućiti uvjete za nesmetan rad u streljaštvu. Ministarstvo je ponosno što će Snježana Pejčić, kao nositeljica olimpijske medalje u streljaštvu na natjecanjima, predstavljati MORH i Oružane snage RH, posebno jer je streljaštvo kao sportska disciplina, izniklo iz Oružanih snaga RH", istaknuo je ministar Božinović. Prijam u djelatnu vojnu službu Oružanih snaga RH vrhunske sportašice ima i svoju uporabnu vrijednost jer će Snježana Pejčić pripadnicima u Oružanim snagama RH biti instruktor u streljaštvu, dodao je.

ZAGREB - Sajam starih automobila i pratećih aktivnost, "Oldtimer sajam Zagreb 11", održat će se na Jakuševcu u subotu i nedjelju, 14. i 15. svibnja, a posjetitelji će moći razgledati oko 300 starih automobila od kojih je najstariji iz 1899. godine te se upoznati s restauratorskim radionicama. Pokroviteljica Sajma je predsjednica Vlade Jadranka Kosor te više resornih ministarstava kao i Hrvatski auto klub (HAK) i Obrtnička komora Zagreb, rekao je art direktor sajma Hanibal Salvaro na današnjoj konferenciji za novinare, najavljujući Sajam koji će se tijekom vikenda održati na Sajmu rabljenih automobila na Jakuševcu. Naglasio je da će to biti "muzej na otvorenom", istaknuvši da da će ovaj sajam biti međunarodnog karaktera i da će na njemu nastupiti gosti iz Francuske, Nizozemske, Slovenije Srbije i Crne gore. Poseban ocjenjivački sud dodjeljivat će priznanja, neovisno o starosti vozila, ocjenjujući dizajn i uščuvanost vozila. Ovaj sajam pokazuje sklonost prema dizajnu i očuvanju kluturne i tehničke baštine, a slični sajmovi održavaju se svugdje po svijetu. Računa se da u Hrvatskoj ima oko 10 tisuća oldtimera od kojih je oko 5 tisuća organizirano u klubove. Osim najstarijeg francuskog modela Marot Gordon iz 1899. s drvenim kotačima, koji je još u voznom stanju na sajmu će biti više modela iz razdoblja prije Prvog svjetskog rata i između dva rata.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙