FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemenska oporba traži od zemalja Zaljeva pritisak na Saleha

Autor: akoz
SANA, 8. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Jemenska oporbena koalicija pozvala je u nedjelju zemlje Zaljeva da izvrše pritisak na predsjednika Ali Abdulaha Saleha da prepusti vlast.

Jemenska oporba svoj je poziv uputila pred skup Vijeća za suradnju u zaljevu (GCC) predviđen za utorak. GCC je prije deset dana iznio svoj plan kojime bi se trebali okončati višemjesečni nemiri u Jemenu. Saleh plan, koji od njega traži da odstupi s položaja 30 dana nakon potpisivanja, još nije potpisao.

Oporbena koalicija "poziva bratske zemlje da se suzdrže od svih službenih kontakata s ostacima krvavog režima i suzdrže od nuđenja bilo kakve materijalne ili moralne podrške koju bi on iskoristio za obuzdavanje naroda", kaže se u izjavi oporbe.

"Svako dodatno odgađanje potpisivanje sporazuma od strane režima, ili onoga što je ostalo od njega, primorat će ga da se suoči s odlukama njegovog naroda", istaknulaje oporba i u izjavi pozvala "braću iz GCC-a" da volju naroda.

Prosvjedi za Salehovu ostavku u nedjelju su održani na jemenskom otoku Socotri, gradovima Taizu i Ibbu i pokrajini Hudaidi, javili su stanovnici.

Naoružani ljudi u civilnim odijelima, za koje se vjeruje da su pripadnici policije, otvorili su vatru na prosvjednike u gradu Saidiji u Hudaidi i ubili jednu a ranili šest osoba, rekao je lokalni aktivist. U sukobima u između prosvjednika sa pripadnicima snaga sigurnosti u Taizu ubijena su dva prosvjednika a ranjeno desetero, rekao je agenciji Reuters liječnik iz lokalne bolnice.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙