FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Linić: premijerka jedino ima optimizam, ne i rezultate

Autor: trub
ZAGREB, 6. svibnja 2011.(Hina) - Optimizam je jedino što premijerka ima, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić, komentirajući današnju ocjenu premijerke Jadranke Kosor kako bi u Hrvatskoj, da nije bilo Programa gospodarskog oporavka njezine vlade, bilo neusporedivo gore.

"Optimizam premijerke je jedino što ona u ovom trenutku ima. Rezultata nema", ustvrdio je Linić novinarima u Saboru, upitan za komentar današnjeg premijerkinog predstavljanja rezultata spomenutog programa.

"Premijerka pokušava već punih godinu dana govoriti da paketi mjera koje ima daju rezultata, ali ti rezultati nisu dobri. Ona pokušava reći da nije bilo tih mjera da bi rezultati bili još gori. Odgovor je ono što Rohatinski predviđa, a to je nažalost crni scenarij, i za građane i za gospodarstvo vrlo teška 2011. godina s padom aktivnosti i povećanjem nelikvidnosti i broja nezaposlenih i povećenjam broja onih koji neće tako lako dobiti plaću", ocijenio je Linić.

Novinare je zanimao i stav SDP-a o premijerkinim tvrdnjama kako statistički pokazatelji svjedoče da stanje u Hrvatskoj ide na bolje, te da vlada provodi sve mjere, ali da nije jedina i ne može sve sama.

Linić je istaknuo kako je statistika "vrlo varljiva priča", da se među 15-tak relevantnih makroekonomskih brojaka nađe i neka brojka koja ide u pozitivnom smjeru.

No, naglasio je, to ne umanjuje činjenicu kako nema investicija, dizanja gospodarske aktivnosti, da se nelikvidnost ne smanjuje nego povećava, da nema očekivanog sezonskog zapošljavanja.

"Ključni podaci koji su bitni za privrednike, guvernera i građane nisu ti koji su dobri. Oni statistički podaci na koje se premijerka poziva vjerojatno služe samo njoj za prezenzaciju. Odgovor je - laž, laž i laž", kazao je Linić.

Ponovio je da vladajuća koalicija nije htjela prihvatiti 15-tak SDP-ovih zakonskih rješenja koja su, uvjerava, mogla utjecati na smanjenje nameta na plaće i na privredu, smanjenje nelikvidnosti, ograničavanje rasta kamata.

"Sve su to primjeri koji su pokazali da premijerka nije bila sama, no najosnovnije je da je ona umišljena, misli da sve zna i rezultat je toga da neće razgovarati ni s oporbom ni s privrednicima ni sa zaposlenima ni sa sindikatima. I njezini savjetnici kažu - puno toga smo savjetovali, ništa niste proveli", rekao je Linić.

Potvrdno je odgovorio na pitanje smatra li 2011. gospodarski izgubljenom godinom, napominjući da je oporba još 2009., kada je Jadranka Kosor na čelu vlade zamijenila Ivu Sanadera, jasno poručila građanima i gospodarstvenicima da treba raspisati izbore, jer da nakon tolikih afera i bijega premijera pred krizom ne može "ostati cijela ekipa, ostati glavna zamjenica".

"Mi smo govorili da su izbori jedino rješenje, ali tada su neki krupni poduzetnici rekli - nemojmo gubiti vrijeme na izbore. Što danas zaključujemo, da su počinili najveću grešku i stravičnu štetu hrvatskoj budućnosti i hrvatskom opstanku. Dali su joj dvije godine koje je ona uništila", ocijenio je Linić.

U zadnje dvije godine, koje su bile bitne za rješavanje sudbine Hrvatske, ništa, po njegovu mišljenju, nije učinjeno.

"Prema tome, očito njezin skok na mjesto predsjednice vlade, njezino vođenje države, pokazalo je da smo izgubili dvije ključne godine", zaključio je Linić.

(Hina) xvl/xtr ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙