FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smjer Crobexa pod utjecajem inozemnih burzi

Autor: neba
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nesigurno trgovanje, a hoće li Crobex biti u blagom plusu ili minusu ovisit će ponajviše o kretanjima na svjetskim tržištima, koje je uzdrmao oštar pad cijena sirovina.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,12 posto, na 2.199 bodova, a Crobex10 0,1 posto na 1.228 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,7 milijuna kuna, što je oko 1,4 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet, 5,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a. Cijena joj je ojačala 0,19 posto, na 258 kuna.

„Očekujem danas stagnaciju indeksa na domaćem tržištu, a hoće li biti s pozitivnim ili negativnim predznakom ovisit će o uglavnom kretanjima na svjetskim burzama. Budući da ekonomisti upozoravaju na slabost domaćeg gospodarstva i u ovoj godini, investitori nemaju razloga za aktivnije ulaganje. Iz letargije bi ih tek mogla trgnuti eventualno zaključivanje pristupnih pregovora s Europskom unijom u lipnju“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na svjetskim burzama, pak, cijene dionica jučer su pale četvrti dan zaredom, jer su ulagače pokolebali pad cijena nafte za više od 10 dolara po barelu i neočekivano slabi podaci s američkog tržišta rada.

Cijena nafte potonula je jučer za više od 9 posto, što je jedan od njezinih najvećih dnevnih padova u povijesti.

Strahovanja da će slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje izazvala su i oštar pad cijena drugih sirovina. Tako je cijena srebra potonula više od 8 posto, zlata 2, bakra 3, a prirodnog plina 7 posto.

Zbog toga su na burzama pod najvećim pritiskom dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

„Momentum na svjetskim tržištima naočigled slabi. Investitori su se odlučili povući iz sirovina, a slabašna je i trgovina dionicama nakon što su im cijene dosegnule najviše razine u zadnje dvije do tri godine. Svi su na oprezu. Budu li novi makroekonomski pokazatelji dobri, vjerujem da će tržišta dionica stagnirati ili čak dobiti snagu za novi rast. No, ne bude li tržište imalo potporu fundamenata, moglo bi zaći u negativnu korekciju“, kaže Bešević.

Nove smjernice investitorima dat će današnje izvješće američkog ministarstva rada o zaposlenosti u SAD-u u travnju. Ekonomisti procjenjuju da je broj novih radnih mjesta u proteklome mjesecu povećan za otprilike 185.000, nakon skoka u ožujku za 216.000.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙