FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno preblagdansko trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno, rutinsko trgovanje jer je većina tržišnih sudionika odsutna uslijed predstojećih uskršnjih blagdana, a smjernica nema ni sa svjetskih burzi jer se na većini ne radi.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,2 posto, na 2.194 boda, a Crobex10 0,45 posto, na 1.222 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 22,8 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Očekuje nas prilično mirno i rutinsko trgovanje danas na domaćem tržištu, uz stagnaciju indeksa. Većina tržišnih sudionika odsutna je uslijed predstojećih uskršnjih blagdana“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Zagrebačka burza danas radi do 13 sati, a prvi sljedeći radni dan je u utorak.

Bešević dodaje da domaće tržište neće imati ni smjernice izvana, jer većina svjetskih burzi danas ne radi.

Na Wall Streetu su u četvrtak, treći dan zaredom, cijene dionica porasle, no dok su poslovna izvješća oraspoložila ulagače, makroekonomski podaci su razočarali.

Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao na 403.000, što je manji pad nego što se očekivalo. To pokazuje da se tržište rada i dalje sporo oporavlja.

Podružnica američke središnje banke Feda u Philadelphiji izvijestila je, pak, da je industrijska aktivnost na tom području prošloga mjeseca pala. To je izazvalo zabrinutost od usporavanja rasta američkog gospodarstva.

„Procjenjuje se da je američko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju usporilo rast na 1,8 posto. Investitori su stoga na oprezu jer je zasad neizvjesno je li riječ o hlađenju gospodarskog rasta ili tek o trenutnoj slabosti“, navodi Bešević.

A kako vodeći svjetski indeksi snažno porasli proteklih dana, postoji mogućnost za njihovu korekciju na niže u idućem razdoblju, napominje Bešević.

„Na domaćem tržištu, pak, u idućim tjednima investitori će usmjeriti pozornost na financijske izvještaje domaćih kompanija za prvo tromjesečje, te je moguća zbog toga i nešto življa aktivnost“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙