FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgija traži oštru kaznu za belgijskog biskupa zlostavljača

Autor: kgab
PARIZ

, 15. travnja 2011. (Hina/Reuters) -Belgijski ministar pravosuđa Stefaan de Clerck pozvao je u petak Vatikan da oštro kazni osramoćenog katoličkog biskupa koji tvrdi da nije pedofil iako je priznao da je seksualno zlostavljao svoja dva vlastita nećaka.

De Clerck je to izjavio u vrijeme medijske uzbune nakon što se bivši biskup belgijskoga grada Bruggea, Roger Vangheluwe, branio na televiziji izjavom da je zlostavljanje koje je počinio bilo samo "površno".

Vangheluwe, koji je dao ostavku i povukao se na tajnu lokaciju prije godinu dana nakon priznanja da je spolno zlostavljao svog nećaka, priznao je u intervjuu u četvrtak navečer da je zlostavljao i drugog nećaka.

Biskup je otišao iz Belgije prošlog tjedna kako bi, prema naputku Vatikana, potražio "duhovno i psihološko liječenje" izvan zemlje. Belgijski mediji javljaju da se nalazi u jednom francuskom manastiru. Vatikan je priopćio da će konačnu odluku o njegovu kažnjavanju donijeti papa Benedikt XVI.

"Očekujemo od Crkve da ga kazni", rekao je de Clerck za RTL radio. "Rekli su mu onda napusti zemlju kako bi ga ušutkali. Davanje komentara kako bi se pokušalo umanjiti ono što se dogodilo jest neprihvatljivo", istaknuo je.

Vatikan je u utorak priopćio da još nije donio odluku hoće li lišiti svećeničkog zvanja belgijskog biskupa koji je dao ostavku nakon priznanja da je spolno zlostavljao svog nećaka. Psihološku obradu bivšeg biskupa naredio je sam Vatikan "kako bi dobio još elemenata za dijagnozu i prognozu" potrebnu za donošenje konačne odluku u njegovu slučaju. Pritom će se uzeti u obzir "patnje žrtava i potrebu za pravdom", navodi se u priopćenju.

Vangheluweu do tada nije dopušteno obavljati bilo kakve svećeničke dužnosti.

Tužitelj u Bruggeu Jean-Marie Berkvens je rekao da Vangheluweov slučaj zlostavljanja pao u zastaru, ali je ostavio otvorenom mogućnost da ga tuži na osnovi drugih optužba i najavio da će više o tome reći krajem travnja.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙